Raketaanval in Khyber

Bij drie Amerikaanse raketaanvallen, uitgevoerd door onbemande vliegtuigjes, zijn gisteren in het noordwesten van Pakistan zeker zestig mensen omgekomen. De aanvallen hadden plaats in de tribale Khyber-regio, vlakbij de grens met Afghanistan.

Volgens Pakistaanse veiligheidsfunctionarissen waren de slachtoffers allen leden van miltante groeperingen met banden met de Talibaan, hoewel daarvan geen onafhankelijke bevestiging viel te krijgen. De gedode opstandelingen zouden behoren tot de Pakistaanse Talibaan en de militante groep Lashkar-e-Islam (Leger van de Islam).

In de tribale regio Khyber zijn Amerikaanse raketaanvallen de laatste jaren zelden voorgekomen. Volgens experts zijn de recente aanvallen een nieuwe indicatie dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zijn activiteiten op Pakistaans grondgebied aan het uitbreiden is. De meeste Amerikaanse aanvallen richtten zich tot dusver op de tribale regio Waziristan waar de Talibaan en Al-Qaeda hun machtsbasis zouden hebben. De VS hebben het aantal bombardementen met drones, onbemande vliegtuigjes, in Pakistan sterk opgevoerd, in een poging militanten in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan te beteugelen. (BBC, AP)