Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Bisdom vernietigde dossiers seksueel misbruik

Het bisdom Den Bosch heeft decennialang dossiers over seksueel misbruik door priesters vernietigd. De belastende informatie lag opgeborgen in geheime archieven. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Oud-bisschop Jan Bluyssen (84) en voormalig bisschoppelijk archivaris Jan Peijnenburg (74) bevestigen in de krant dat de geheime archieven vernietigd werden. De commissie-Deetman, die in opdracht van de Rooms-Katholieke Kerk het misbruik onderzoekt, is in september geïnformeerd over de praktijken door de Nijmeegse historicus Eric Theloosen. De commissie reageerde destijds niet. NRC Handelsblad en de Wereldomroep beschikken over de verklaring die Theloosen toen naar de commissie stuurde. De krant schrijft vandaag:

In de jaren zeventig werd door monseigneur Bluyssen belastende informatie over geestelijken versnipperd. De documenten zaten in een klein, geheim archief samengesteld door monseigneur Bekkers, Bluyssens voorganger. In de jaren negentig hield het bisdom, toen in opdracht van bisschop Jan ter Schure, er opnieuw een geheim archief op na. Ook dat is verdwenen. Al in de jaren dertig liet toenmalig bisschop Arnold Diepen stukken documenten verdwijnen over priesters die verwikkeld waren in een zedenzaak in Oss.

De verklaringen van Theloosen, Bluyssen en Peijnenburg zijn de eerste concrete aanwijzingen dat kerkelijke archieven in Nederland werden opgeschoond. Geruchten daarover waren er al langer.

De Nijmeegse kerkhistoricus Peter Nissen schrikt niet van de opschoning:

“Het past in de doofpotcultuur om de goede naam van de Kerk te beschermen. Het lijdt geen twijfel dat andere kerkelijke archieven ook zo’n behandeling hebben ondergaan.”

Bluyssen herinnert zich het vernietigen van het geheim archief van zijn voorganger, maar is niet bereid erover te spreken met Deetman.

“Ik heb het weggegooid. Het was voorbij, de zaken waren afgewerkt. Dat er nog een vraag over zou komen, daar heb ik toen niet bij stilgestaan. Maar er zat weinig interessants bij, daarom vond ik toen ook dat het wel weg kon. Ik zal niet ingaan op een verzoek hierover te spreken. Ik weet er verder ook weinig meer van.”

De commissie-Deetman “betreurt” het dat Theloosen geen antwoord kreeg. Dat is gisteren alsnog gegeven: “De commissie betrekt de verklaring bij haar onderzoek.”

In NRC Handelblad staat vandaag een uitgebreid artikel van Joep Dohmen. Reacties kunnen naar misbruik@nrc.nl.