‘Getuigenissen bevestigen dubieuze praktijken Shell in Nigeria’

Ook anno 2010 gaan olie en geweld in Nigeria hand in hand. Begin oktober bliezen militanten uit een olierijke regio twee auto's op. Zeven mensen kwamen om. Foto AP.

Shell zou in 1993 logistieke steun hebben geleverd aan een aanval van het Nigeriaanse leger op het dorpje Kaa. Dat hebben getuigen tegen onderzoeksjournaliste Eveline Lubbers gezegd. Zij was vanmiddag te gast in het VPRO-radioprogramma Argos. De getuigen hebben het Shell-logo zien staan op uniformen en boten die bij de aanval gebruikt werden.

De verhalen van de getuigen zijn volgens Mark Schenkel, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad, een bevestiging van de rol die Shell begin jaren negentig in Nigeria speelde:

De getuigenissen tonen dat Shell bereid was om samen te werken met de zeer omstreden leiders van de toenmalige militaire dictatuur. Hele dubieuze praktijk waren geoorloofd om maar toegang te krijgen tot de oliebronnen. Dit bericht is niet goed voor het imago van Shell, maar de imagoschade staat in geen verhouding tot het belang en de opbrengsten van de oliewinning in Nigeria. Ze nemen deze negatieve publiciteit op de koop toe.

De getuigenissen uit Argos gaan over een aanval van Nigeriaanse militairen op een markt in het dorp Kaa Getuige Alfred Gueue verklaart daarover:

“We hoorden de boten aankomen. Meteen nadat de mannen aan land kwamen begonnen ze te schieten en met machetes te slaan. Op het uniform wat ze aan hadden stond dit embleem, van Shell.”

Een andere getuige, Matthew Dighi, zegt:

“Er kwam een speedboot die een totaal onverwachte aanval inzette. Op de zijkant van die boot zag ik duidelijk het logo van Shell.”

De getuigenissen waren onderdeel van de rechtszaken die inwoners van het getroffen dorp tegen Shell gevoerd hebben. Het oliebedrijf schikte de zaak vorig jaar door 5 miljoen dollar in een fonds voor sociale projecten te storten. Ook betaalde Shell 10,5 miljoen dollar aan de eisers. Vanwege de schikking waren de getuigenissen nog niet eerder openbaar.

Vorige week berichtten we nog dat Shell diep geïnfiltreerd is in de Nigeriaanse regering. In gelekte ambassadedocumenten van WikiLeaks zegt Shell-bestuursvoorzitter Ann Pickard dat haar bedrijf invloed heeft op alle belangrijke politieke beslissingen in Nigeria.