Femke

Soms vergeet je als journalist de vraag te stellen waarmee je nieuws kunt maken. Donderdagavond, een café in Roosendaal. Een goede vriendin pakt plotseling mijn mobiele telefoon van tafel („Even geinen”) en drukt zomaar wat toetsen in. Ze blijkt het door mij opgeslagen nummer van Femke Halsema te hebben gedraaid. De politica neemt op. Vriendin schrikt en duwt me het mobieltje in de hand. Ik geef Halsema tekst en uitleg en bied mijn excuses aan, die ze aimabel als altijd aanvaardt. Ik bespeur ‘iets anders dan anders’ in haar toon, maar laat na daar wat over te zeggen. Roep alleen iets in de trant van: „En volhouden hè, daar in Den Haag.” We hangen op. De volgende morgen, nog geen twaalf uur na ons ongewilde telefoontje, maakt Femke Halsema bekend dat ze opstapt als fractievoorzitter van GroenLinks.

Frénk van der Linden