‘Don’t ask don’t tell’ afgeschaft

Homoseksuelen en lesbiennes in het Amerikaanse leger mogen voortaan uitkomen voor hun geaardheid. Het ‘Don’t ask don’t tell’-beleid binnen het Amerikaanse leger wordt afgeschaft. De Senaat in Washington heeft de maatregel goedgekeurd. Het wetsvoorstel gaat nu naar president Barack Obama, die er zijn handtekening onder moet zetten.

Demonstratie voor het afschaffen van 'Don't Ask don't tell' in Washington (FOTO: Lola Broadus)

Homoseksuelen en lesbiennes in het Amerikaanse leger mogen voortaan uitkomen voor hun geaardheid. Het  ‘Don’t ask don’t tell’-beleid binnen het Amerikaanse leger wordt afgeschaft. De Senaat in Washington heeft de maatregel goedgekeurd. Het wetsvoorstel gaat nu naar president Barack Obama, die er zijn handtekening onder moet zetten.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft verheugd gereageerd op de uitslag van de stemming zaterdagavond in de Senaat. Admiraal Mike Mullen, de hoogste militair in de Amerikaanse strijdkrachten, sprak van een goede beslissing. Volgens hem wordt het leger van Amerika sterker door het toelaten van openlijke homoseksuelen en lesbiennes.

Vandaag stemde de Amerikaanse Senaat rond zes uur over het afschaffen van het zeventien jaar oude beleid dat van homoseksuele militairen eist dat ze hun geaardheid niet openbaar maken. De Senaat in Washington besloot met deze stemming de discussie over het onderwerp te beëindigen. 63 senatoren stemden voor wijziging en 33 tegen. Voor het verwerpen van het beleid was een meerderheid van minstens zestig stemmen nodig.

Bijna zeker
RTL-correspondent Erik Mouthaan liet eerder vanavond via zijn Twitter al weten dat het bijna zeker was dat ‘Don’t ask don’t tell’ definitief verworpen werd. Voor de volgende stemming zijn namelijk nog minder voorstanders nodig dan de meerderheid van zestig senatoren.

De Democraten wilden al langer af van de zogeheten ‘don’t ask, don’t tell’-regel. Die bepaalde dat homo’s en lesbiennes alleen in het leger mogen dienen als ze hun geaardheid voor zich houden. Ze hebben nu de steun gekregen van zes Republikeinse senatoren. Op 16 december kreeg de wetswijziging ook al de steun van het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer.

Reactie van Obama na het verwerpen van 'dont ask don't tell' door het Huis van Afgevaardigden op 16 decemberReactie van Obama na het verwerpen van 'dont ask don't tell' door het Huis van Afgevaardigden op 16 december

Het aannemen van de wetswijziging is een overwinning voor president Obama. Hij beloofde in zijn verkiezingscampagne een einde te maken aan ‘Don’t ask, don’t tell’. Omdat de Republikeinen vanaf januari meer zetels in de Senaat krijgen was het onwaarschijnlijk dat het omstreden homobeleid op korte termijn zou worden afgeschaft als dat vandaag niet lukte.

De Amerikaanse regering stuitte tot nu toe altijd op verzet in de Senaat tegen het toelaten van homo’s tot het leger. Enkele weken geleden stelde het Amerikaanse ministerie van Defensie dat de openlijke aanwezigheid van homoseksuelen in het leger niet tot problemen leidt. De meerderheid van de militairen zou zelfs voorstander zijn van het toelaten van homo’s die voor hun geaardheid uitkomen. De bevelhebber van het Amerikaanse Korps Mariniers beweerde echter dat het toelaten van homo’s in het leger de levens van militairen in gevaar brengt.