De kersttafel van Scholten & Baijings

Kerst en de kunst van het tafel dekken. Bij het ontwerpduo Scholten & Baijings steelt een zijden rabarberstengel de show.

foto: thijs wolzak

Met uitzondering van de radiator en het kunstwerk aan de muur zijn alle voorwerpen op de foto door Stefan Scholten en Carole Baijings ontworpen.

1 Oók de rode kool, citroen en rabarberstengel. Deze tafelstukken van zijde, elastiek en gekleurde garens zijn door Museum Boijmans Van Beuningen aangekocht voor de surrealistische collectie.

2 Hoe kun je karton in porselein weergeven? Die vraag was het uitgangspunt voor het Paper-servies, zegt Carole Baijings. Het Deense Hay brengt de borden in het voorjaar op de markt. Een kop en schotel gaat 17,50 euro kosten.

3 De aluminium kast met glazen poten, Amsterdam Armoir geheten, was een handgemaakt designmeubel in een oplage van vijf exemplaren. Tot het Britse Established & Sons de kast in productie nam. De prijs zakte daardoor aanzienlijk (van €36.000 naar €11.980). Bovendien is de fabrieksversie minder kwetsbaar. Baijings: „Handschoenen zijn niet meer nodig. En je kunt de kast nu met een doekje afnemen.”

De ontwerpers vieren Kerst in New York. Maar als ze thuis gasten hadden ontvangen, zouden ze hun kersttafel net zo hebben gedekt als op de foto. Carole Baijings: „We vinden het leuk om een tafel mooi aan te kleden.”