Cruijff vraagt om steun voor coach Frank de Boer bij Ajax

Johan Cruijff noemt de verkiezing van zes voormalige spelers en een jeugdtrainer in de ledenraad van Ajax „een zegen voor de club”. Hij constateert echter dat zijn oude liefde nog steeds „in gigantische problemen verkeert”.

Maar de ‘redding’ lijkt nabij. „Veel oud-spelers staan klaar om Ajax te helpen”, zei de voormalige nummer veertien op een bijeenkomst in Amsterdam waar een supermarktketen een actie met fotokaarten van sterren in het Nederlandse voetbal presenteerde. De helft van de opbrengst van de verkochte albums komt ten goede aan de Johan Cruyff Foundation.

Cruijff vindt dat Frank de Boer, aangesteld als (voorlopige) opvolger van trainer Martin Jol, „steun verdient”. Maar als hem wordt gevraagd of Ajax de voormalige verdediger ook een definitieve aanstelling moet geven, reageert hij met een diplomatiek antwoord. „Ik denk dat De Boer gewoon blijft zitten.”

Cruijff juicht het platform toe dat Ajax wil instellen om advies in te winnen over de technische structuur. De Amsterdamse club overweegt sterk weer een technisch directeur te benoemen om de lange termijnvisie te bewaken. Cruijff: „Zelf zal ik niet in het platform plaatsnemen. Maar er zijn genoeg oud-voetballers beschikbaar.” Hij noemt de namen van Marco van Basten, Frank Rijkaard, momenteel trainers zonder club, Marc Overmars en Tscheu La Ling. „Er moet nog veel verbeteren bij Ajax, om te beginnen de jeugdopleiding.”

Cruijff zou enige tijd geleden Guus Hiddink hebben gepolst om technisch adviseur of commissaris te worden bij Ajax. De positie van de huidige bondscoach van Turkije wankelt door de magere resultaten. Hiddink woont in Amsterdam, niet ver van de Arena. Sinds hij zoon Jordi Cruijff liet debuteren in het Nederlands elftal (EK 1996, Engeland), kan Hiddink niet meer kapot bij Cruijff. ‘El Salvador’ ontkende de toenaderingspoging dan ook niet. „Ik vroeg hem: ‘Wat ga jij doen in de toekomst?’” En grinnikend: „We zien wel wat er gebeurt.”

Ondanks het barre winterweer was Cruijff gisteren stipt op tijd in de Westergasfabriek. „Sporters hebben hulp nodig. Ze zijn niet allemaal even rijk als Wesley Sneijder. Negentig procent is zo arm als een luis. En toch leveren ze buitengewone prestaties. Zoals bijvoorbeeld die dressuurruiter, Edward Gal”, aldus Cruijff.