Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Jolande Sap ‘geniet’ van het politicus zijn

De opvolgster van Femke Halsema wordt op het Binnenhof gezien als rijzende ster. Foto Dijkstra

Jolande Sap is de opvolgster van Femke Halsema als fractieleider van GroenLinks. Ze is bijna 2,5 jaar Kamerlid voor de partij. Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne was Sap, politiek talent van het jaar, al regelmatig stand-in voor Halsema. “Dat snel omschakelen naar andere onderwerpen: het doet een beroep op je creativiteit, je analytische kracht en je achtergrondkennis. Ik geniet ervan.”

Deze zomer zei Sap in een interview met NRC Handelsblad dat een goede nummer twee niet nummer één moet willen zijn.

“Femke is onze onomstreden leider. Ik heb geen enkele ambitie, zolang zij daar als leider zit, om naar haar plek te dingen.” Wel genoot ze ervan tijdens de verkiezingscampagne af en toe als stand-in voor Halsema te fungeren: “Dat is ontzettend leuk om te doen, die radio- en televisiedebatten.”

Opvolgen Halsema niet vanzelfsprekend
De opvolgster van Femke Halsema wordt op het Binnenhof gezien als rijzende ster en werd vooraf getipt als de persoon die de meeste kans maakte Halsema op te volgen. Of ze dat ook daadwerkelijk zou worden, stond niet vast. Ook niet voor Halsema zelf. Die maakte afgelopen zomer duidelijk dat zij niet over haar opvolgster gaat. Halsema maakte wel duidelijk dat ze haar termijn in de Tweede Kamer niet helemaal zou uitzitten. Ze wilde een eventuele opvolger de kans geven zich in te werken en ervaring op te doen.

Sap werd geboren als tweede van drie kinderen, zo vertelde ze deze zomer in nrc.next.

Ze groeide op in Venlo, in “een bijzonder gezin met veel warmte, maar ook veel problemen”. Haar vader, een ondernemer en muzikant, had sinds ze zich kan herinneren een alcoholprobleem. “Dat werd erger en erger, tot hij op zijn 58ste stierf. Er was altijd veel ruzie omdat hij agressief werd als hij veel dronk. En hij dronk altijd veel. Af en toe werden wij, de kinderen, ook geslagen. Maar de agressie was vooral gericht op mijn moeder: een krachtige vrouw die ons een positieve levensinstelling meegaf.”

‘Niemand kan me iets maken’
Sap voerde tot nu toe als tweede op de lijst het woord over Financiën, AOW en pensioenen. Ze hielp Halsema tijdens de onderhandelingen over een eventueel Paars-plus kabinet. Voorheen was zij hoofd inkomensbeleid op Sociale Zaken.

Sap zei een half jaar geleden tegen de Volkskrant dat ze zich in haar element voelt in de Kamer.

“Daar kan niemand me iets maken, dat gevoel. Ik vind politiek bedrijven een mooi spel. (…) Ik heb snel door met wat voor soort mensen ik te maken heb. Hoe moet ik een collega-Kamerlid benaderen? Is hij gevoelig voor inhoudelijke argumenten of moet ik hem meer strategisch benaderen? Dat doe ik op gevoel, en het werkt goed. (…) Als Kamerlid kun je veel voor elkaar krijgen. Ik ben trots op mijn eerste amendement, dat een verslechtering voorkwam van het inkomen van alleenstaande ouders.”