Kort nieuws Economie

Uitstel beslissing toekomst MSD

Rotterdam, 17 dec. De beslissing over de toekomst van farmaciebedrijf MSD in Oss, voorheen Organon, is uitgesteld tot half februari. De directie, de ondernemingsraad en de raad van commissarissen hadden tot eind 2010 de tijd gekregen alternatieven te bedenken om de activiteiten van het farmaceutische bedrijf te behouden. Deze zomer besloot het moederbedrijf, de Amerikaanse farmaciegigant Merck, de helft van de 4.500 banen te schrappen. Als onderdeel van een wereldwijde sanering wordt het beroemde laboratorium van Organon in Oss verplaatsen naar de Verenigde Staten. Na verzet van de raad van commissarissen en de ondernemingsraad kregen de partijen de gelegenheid om alternatieven te onderzoeken. De besprekingen lopen volgens alle betrokken partijen in goed onderling overleg en in goed vertrouwen. (NRC)

Kredietwaardigheid Ierland verlaagd

Parijs, 17 dec. Moody’s verlaagt de beoordeling van de kredietwaardigheid van het door schulden geplaagde Ierland, heeft de kredietbeoordelaar vandaag bekendgemaakt. De beoordeling gaat vijf niveaus omlaag, van Aa2 naar Baa1. De verlaging is volgens Moody’s gebaseerd op het risico dat de financiële kracht van de overheid verder kan afnemen als de economische groei tegenvalt of als de kosten van het stabiliseren van het banksysteem hoger zijn dan voorspeld. Eerder deze week stemde het Ierse parlement in met een controversieel hulppakket ter waarde van 85 miljard euro van de EU en het IMF. Gisteren werd bekend dat de Ierse economie in het derde kwartaal is teruggekeerd naar een groei van 0,5 procent op kwartaalbasis – minder dan verwacht. (ANP)