Hofstadgroep toch wel terreurorganisatie

De Hofstadgroep was een organisatie die terreurdaden wilde plegen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam zojuist bepaald. Aan de zeven verdachten zijn celstraffen opgelegd tot 13 jaar. In tegenstelling tot een eerder oordeel van het gerechtshof in Den Haag.

In 2008 sprak het Haagse hof de zeven verdachten vrij van deelname aan een terroristische organisatie. Volgens de Hoge Raad hanteerde het hof daarvoor te strenge regels. Het Amsterdamse hof legde vandaag straffen op die varieerden van vijftien maanden tot dertien jaar cel.

Jason W.
De straf voor Jason W., het enige lid dat nog vastzit, blijft met de nieuwe uitspraak ongewijzigd. Het hof geeft hem ook nu 15 jaar cel. W.gooide in 2004 in het Haagse Laakkwartier een handgranaat naar een arrestatieteam. Het gooien van de handgranaat gebeurde in de emotie, zei W. in oktober tijdens het hoger beroep. “Het was onacceptabel en niet rechtvaardig.”

    • Marije Willems