Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hero Brinkman ‘koopt tijd’ als lijsttrekker PVV Noord-Holland

Hero Brinkman wordt de lijsttrekker van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. Dat maakte hij bekend tijdens de presentatie van het Noord-Hollandse verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst. Wat voor gevolgen heeft dat voor de positie van Brinkman binnen zijn partij? Dat valt nog niet te zeggen vertelt NRC politiek verslaggever Kees Versteegh:

Hero Brinkman wordt de lijsttrekker van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. Dat maakte hij bekend tijdens de presentatie van het Noord-Hollandse verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst. Wat voor gevolgen heeft dat voor de positie van Brinkman binnen zijn partij? Dat valt nog niet te zeggen vertelt NRC politiek verslaggever Kees Versteegh:

,,Brinkman heeft er weer een taak bij. Één waardoor hij  minder vaak in Den Haag kan zijn en vaker in het provinciekantoor in Haarlem. Hoe dat uitpakt voor zijn positie binnen de PVV is moeilijk te zeggen. Het hangt mede af van andere factoren zoals bijvoorbeeld incidenten binnen de partij.”

Brinkman koopt tijd
Brinkman neemt de rol van lijsttrekker op zich, omdat de andere kandidaten de benodigde politieke ervaring missen. Hij wil het provinciale werk combineren met zijn taken in de Tweede Kamer. De PVV wil een een rol in het college van gedeputeerde staten. Maar mocht het zo ver komen dan is Brinkman niet beschikbaar als gedeputeerde. Volgens hem heeft de PVV daarvoor wel genoeg geschikte kandidaten. Versteegh vermoedt dat het lijsttrekkerschap een zorgvuldig gekozen strategie is:

,,De PVV heeft heel veel politiek onervaren mensen voor de Provinciale Staten. Het zou zo maar kunnen dat Brinkman hiermee tijd wil kopen om deze mensen te trainen, zodat zij later op eigen kracht kunnen functioneren.”

Geen hoofddoekjes in Noord-Holland
Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten heeft de PVV de volgende doelstellingen:

  • Tegengaan van islamisering: de PVV wil dat ambtenaren en gedeputeerden geen hoofddoekjes meer dragen;
  • Een einde maken aan provinciale integratiesubsidies;
  • Het maximaal gebruikmaken van wegen en het verbeteren van de infrastructuur;
  • De bouw van windturbines in de provincie zo snel mogelijk stopzetten;
  • Het bouwen van een tweede kerncentrale in Petten.