Halsema: niet verkleven met het blauwe stoeltje

Femke Halsema komt samen met haar opvolger Jolande Sap aan bij perscentrum Nieuwspoort. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

“In de politiek moet je een passant blijven. Je moet uit publieke betrokkenheid tijdelijk plaatsnemen op de blauwe stoeltjes, niet om er mee te verkleven. Nu moet ik verder.”

Dat zei Femke Halsema (lees hier de toespraak) in de persconferentie waarin zij haar vertrek als fractievoorzitter van GroenLinks toelichtte. Ze werd geflankeerd door Jolande Sap, die het fractievoorzitterschap overneemt.

‘Werk zit erop’

Halsema: “Mijn werk zit erop. GroenLinks is een sterke en vrijzinnige partij geworden. Langer blijven zou de ruimte voor mijn opvolging verkleinen.”

Ze noemde haar opvolger Sap “beheerst, overtuigd en wijs” en haar ontwikkeling in de fractie heeft Halsema ”met bewondering aanschouwd.” De scheidend fractieleider zei het gevoel te hebben “veilig weg te kunnen gaan.”

Toekomstplannen

Over haar toekomst op de lange termijn weidde ze niet uit. Ze wil nu eerst haar ”keuken verven” en “intens van mijn midlifecrisis genieten.” Daarna gaat ze weer fulltime werken “want ik ben een trotse werkende moeder.” Van februari tot juni volgend jaar is ze gasthoogleraar aan de Universiteit Tilburg, en “dat kan ik goed combineren met het schrijven van een boek”.

Sap wil regeren

Jolande Sap zei over haar ambities met GroenLinks dat de partij “geen eeuwige oppositiepartij” is. Ze ziet de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart als een eerste kans voor GroenLinks om de ambitie om te regeren te gaan verwezenlijken. “Het kabinet kan dan zomaar zijn langste tijd gehad hebben.” Met een voor de regering ongunstige uitslag op 2 maart kan een nieuw gekozen Eerste Kamer kabinetsbeleid blijven frustreren.