Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Grootste moskee West-Europa geopend in Rotterdam

De Essalam-moskee werd op de openingsdag bedekt door een laag sneeuw. Foto Bas Czerwinski.

Met een koepel van 25 meter en twee minaretten van elk vijftig meter is vandaag de Essalam-moskee in Rotterdam- Zuid geopend. Het is direct het grootste islamitische gebedshuis van West-Europa. De torens reiken hoger dan de lichtmasten van het nabijgelegen voetbalstadion de Kuip van Feyenoord.

De moskee is gefinancierd door de Al-Makhtoum Foundation van de steenrijke sjeik Hamdan bin Rashid Al-Makhtoum uit de Verenigde Arabische Emiraten. De AIVD deed onderzoek naar hem: hij zou financiële banden onderhouden met jihadisten. Om die reden drongen de Kamerleden Wilders (VVD), Eurlings (CDA) en Eerdmans (LPF) zes jaar geleden vergeefs aan bij het toenmalige kabinet om de financiering te verbieden. Al-Makhtoum stelde 4 miljoen euro beschikbaar voor de bouw, die in 2003 begon. Door de vele bouwvertragingen en onenigheid met een Duitse aannemer zijn de kosten de afgelopen jaren fors opgelopen.

De gebedsruimte in het pontificale gebouw aan de Colosseumweg biedt plaats aan 1.500 gelovigen, vooral afkomstig uit de Marokkaanse gemeenschap. De moskee van 2.600 vierkante meter telt vier verdiepingen. Er zijn ook ruimten voor cultureel- maatschappelijke activiteiten, zoals discussiebijeenkomsten en lezingen.