Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Treinverkeer ernstig ontregeld

Een leeg vertrekbord op Utrecht CS. Foto Twitpic / @RubenKruiswijk

Update 10.50 uur: Volgens de NS is het treinverkeer rond Utrecht Centraal weer op gang gekomen, maar moet nog wel rekening worden gehouden met een langere reistijd. De verstoring is naar verwachting rond 16:00 uur verholpen.

Het treinverkeer kampt met verschillende storingen, vooral in de Randstad. In hoeverre de stroomstoring in Utrecht samenhing met het fikse winterweer in het westen van het land, is onduidelijk. Het KNMI gaf een code oranje voor ‘extreem weer’ af voor de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.

Railinfrabeheerder ProRail ontving vorige maand al forse kritiek na een grote storing rond Utrecht Centraal op vrijdag en zaterdag 19 en 20 november. Oorzaak toen was brand in een controlecentrum. De campagne die de NS dit najaar hield onder de vlag ‘wij zijn klaar voor de winter’ is in navolging van de ophef toen vroegtijdig stopgezet.