Opgestapte Halsema heeft nooit kunnen regeren

GroenLinks-leider Femke Halsema stapt per direct op als fractievoorzitter. Jolande Sap (meer over haar) volgt haar na het kerstreces op.

Halsema na een bezoek aan koningin in februari 2010. Foto Roel Rozenburg

Halsema na een bezoek aan koningin in februari 2010. Foto Roel RozenburgHalsema na een bezoek aan koningin in februari 2010. Foto Roel Rozenburg

Halsema maakte dit vanochtend bekend aan haar fractie. Vanavond geeft ze in Pauw & Witteman een afscheidsinterview. Morgen verschijnt haar boek ‘Zoeken naar vrijheid’.

Persoonlijke redenen

Aangenomen wordt dat zij terugtreedt om persoonlijke redenen. Ze had al aangekondigd dat dit haar laatste termijn zou zijn. Ze was bezig aan haar vierde termijn als fractievoorzitter. Daar had ze dispensatie voor gekregen van de partijleden.

De politieke redactie schrijft vandaag dat er enige logica zit in haar terugtreden:

“Voor Halsema was het een grote teleurstelling dat in de zomer de onderhandelingen over een Paars Plus-kabinet mislukten. Daardoor is GroenLinks deze kabinetsperiode opnieuw veroordeeld tot het voeren van oppositie. Op het partijcongres in april verklaarde ze nadrukkelijk dat GroenLinks toe was aan regeringsverantwoordelijkheid.” - Politiek redacteur Herman Staal, NRC

Zetelwinst dit jaar

Bij de verkiezingen in juni boekte GroenLinks voor het eerst zetelwinst onder leiding van Halsema, die in het najaar van 2002 Paul Rosenmüller was opgevolgd. Haar partij ging in juni van zeven naar tien zetels.

“Met het vertrek van de 44-jarige Halsema verdwijnt een markant politica uit de Tweede Kamer. Ze wedijverde de afgelopen jaren met D66-leider Alexander Pechtold om de positie van informele oppositieleider. Bij het grote publiek was zij bekender dan haar partij.” - Herman Staal, NRC

Uit politiek Den Haag stromen de reacties binnen. Alexander Pechtold twittert:

Premier Mark Rutte noemt Halsema “een formidabel politica die de onderwerpen beheerst”, zo meldt ANP. Rutte prees Halsema vanuit Brussel omdat ze in staat is „behoorlijk autonoom” te denken. Ook moderniseerde ze GroenLinks en maakte ze van de partij een “eigenstandig sterk merk.”

Politiek aartsrivaal Geert Wilders zegt tegen ANP: “Ik was het ongeveer met alles wat Femke Halsema zei oneens maar het was een goed debater en gedegen politieke tegenstander. Ik wens haar het allerbeste toe en Jolande Sap veel succes.”

    • Bart Hinke