Eigenbelang

Vroeger had Nederland twee ministers van Buitenlandse Zaken. Toen de legendarische Joseph Luns, jarenlang een van de beide buitenlandministers, werd gevraagd waarom dat eigenlijk was, antwoordde hij: „Nederland is een klein land. Dat betekent dat we heel veel buitenland hebben.”

Buitenlands beleid is van levensbelang, zeker voor een klein land. Nederland kent al sinds de 17de-eeuw de traditie om zich flink met het buitenland te bemoeien. Eeuwenlang hebben we op grote voeten door de wereld gestampt met het opgeheven vingertje van de dominee en de rinkelende geldbuidel van de koopman.

De huidige minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, baarde deze week nogal wat opzien door een koerswijziging van dat beleid aan te kondigen. Hij zei dat mensenrechten voortaan ondergeschikt zullen zijn aan het economische eigenbelang. Kortom: mondje dicht over Chinese dissidenten die zelfs hun cel niet uit mogen om de Nobelprijs in ontvangst te nemen, want in China valt veel geld te verdienen. Smerige dealtjes met foute regimes zijn helemaal toppie als we daar maar zelf beter van worden. Wat Shell allemaal uitspookt in Nigeria zal ons een rotzorg wezen zolang ze daar maar winst maken.

Uiteraard zou het van hypocrisie getuigen om te beweren dat dit werkelijk een drastische koerswijziging is. We hebben altijd gehandeld uit eigenbelang. Maar het is schokkend dat dat nu ook hardop gezegd mag worden.

Het is ironisch dat deze minister van Economisch Eigenbelang dezelfde persoon is die in het buitenland telkens weer een vertaling moet verzinnen voor het Nederlandse woord van het jaar: gedoogregering. En dat hij in al die islamitische landen waar veel olie te halen valt, moet zien uit te leggen dat de anti-islam partij van de wereldberoemde moslimhater Geert Wilders weliswaar deelneemt aan de regering, maar dat ze dat toch anders moeten zien. En dat mensenrechten, en dus ook de rechten van moslims, altijd centraal zullen staan in het Nederlandse beleid. O nee, dat kan hij nu niet meer zeggen. Anyway. Hier is het contract. U kunt hier tekenen.

Het beste wat Rosenthal kan doen om het Nederlands economisch belang te dienen en zijn eigen beleid uit te voeren, is de regering ten val brengen.

Ilja Leonard Pfeijffer