Eenvoudig, geen stress

Ieder jaar, ergens begin december, stroomt mijn mailbox vol kerstmenu’s. Slagerijen, restaurants, supermarkten, allemaal willen ze hun culinaire plannen wereldkundig maken. Het worden er steeds meer. En wat maken ze ons het leven toch makkelijk. We hoeven komende Kerst nog geen kwartier de mouwen op te stropen om onze gasten toch te verrassen met een kerstdiner uit eigen keuken. Dat wil zeggen: in eigen keuken opgewarmd, op schalen gedrapeerd en voorzien van een toefje peterselie.

Voor wie graag kookt is de verlokking van die schalen zalmmousse, de voorgemarineerde kalkoenrollades en plastic glaasjes tiramisu moeilijk te begrijpen. Maar mensen die een hekel hebben aan koken, beschouwen dit kant- en klaaraanbod als een zegen. Wel het gezellig samenzijn rond een feestelijk gedekte, goedgevulde tafel, geen stress. Prima.

Alleen tegen wie wél van koken houdt maar het met Kerst simpelweg niet durft – omdat er veel mensen komen eten, en alles perfect zou moeten zijn en je daarvan bij voorbaat al doodzenuwachtig wordt – zou ik willen zeggen: ontspan. Een kerstdiner koken is helemaal niet zo zenuwslopend als al die slagerijen, restaurants en supermarkten ons met hun traiteursmenu’s willen doen geloven. Laat je niks wijsmaken; iedereen kan koken.

Om dat te bewijzen dit kerstmenu voor acht personen, dat zelfs door beginnende of onzekere koks zonder handen in het haar te maken is. Bijna alles kan worden voorbereid. Het hoofdgerecht, gestoofd konijn, wordt er zelfs alleen maar lekkerder op wanneer het een etmaal mag staan. De bouillon kan tot wel twee dagen van tevoren worden gemaakt, net als de spicy clementine jelly.

Ook de boodschappen zijn niet ingewikkeld, en bovendien makkelijk aan te passen. Wie krab te duur vindt, neemt garnaaltjes voor het voorgerecht. Wie niet aan gedroogde shiitakes kan komen, maakt de bouillon van andere gedroogde paddestoelen. Wie emotionele bezwaren heeft tegen konijn met Kerst (Flappie enzo), kan ook kippendijen nemen. Hoewel ik uit ruimtegebrek niet expliciet rekening gehouden heb met vegetariërs, bevat de paddestoelenbouillon vlees noch vis en kan in het toetje gelatine worden vervangen door agar-agar. (En zijn in het archief van nrcnext.nl talloze feestelijke, vegetarische voor- en hoofdgerechten te vinden.)

Tot slot nog even die jelly: ik vond het echt weer eens tijd voor een ouderwetse kerstpudding, iets moois om te delen, in plaats van al dat individuele gedoe in glaasjes van de afgelopen jaren. Deze gelei van mandarijnen is licht, verfrissend, lekker voor groot en klein, en supersimpel om te maken. In al zijn drillerige knaloranjeheid, staat dit dessert eigenlijk voor het soort Kerstdagen dat ik iedereen toe wens: warm, vrolijk, harmonieus en ontspannen. Bij deze.

Janneke Vreugdenhil

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Bij het kerstdiner van Janneke Vreugdenhil (17 december, pagina’s 28 en 29) heeft Christien Meindertsma de illustraties gemaakt. Haar achternaam stond helaas niet vermeld.