Blije koffiepot voor de vrede

Studio Job - "Vase"
Studio Job - "Vase"

Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, zal vanavond een kunstwerk van Studio Job onthullen, dat speciaal voor zijn kantoor is gemaakt.

Het twee meter hoge kunstwerk, Piece for Peace geheten, bestaat uit een kristallen koffiepot op een bronzen voet, geplaatst op een sokkel van Indiaas rozenhout. Op de deksel van de koffiepot is een hand bevestigd die het vredesteken maakt.

„Wij zijn heel erg vóór Europa”, zegt Job Smeets (1970), die samen met zijn partner Nynke Tynagel (1977) het kunst- en designcollectief Studio Job leidt. „We wilden daarom voor Van Rompuy een positieve sculptuur maken.”

Het beeld komt te staan vlakbij de werkkamer van Van Rompuy in het gebouw van de Europese Raad in Brussel. Smeets: „In de ruimte waar Van Rompuy altijd met regeringsleiders poseert voor fotografen. De leiders van Europa gaan bij de president op de koffie en daarna poseren ze gezamenlijk voor onze pot.”

Jan Boelen, directeur van de Belgische kunstinstelling Z33, werd door Van Rompuy uitgenodigd om zijn ‘cabinet’ van kunst te voorzien. De curator gaf Studio Job een vrije opdracht, aldus Smeets.

Voor ‘Piece for Peace’ werkte de kunstenaars voor het eerst samen met de befaamde Belgische kristalfabriek Val Saint Lambert. Die samenwerking is beide partijen zo goed bevallen, zegt Smeets, dat ze binnenkort een vervolg krijgt.

Studio Job maakte het afgelopen decennium internationaal naam met provocerende producten en sculpturen op de grens van design en kunst, van theedoeken met insectenmotief tot een reuzentheepot bekleed met duizenden witgouden mozaïeksteentjes. Met de nodige zelfspot omschreven zij hun eigen werk eens als „een mix van Albert Speer en Donald Duck”.