Berlusconi lokt rivalen met kabinetsposten

Hij geeft zichzelf anderhalve maand om aan te tonen dat hij kan regeren.

Nog geen 48 uur na de overwinning van de Italiaanse premier Berlusconi in het parlement is de machtsstrijd alweer in volle gang. Berlusconi is bezig meer parlementariërs los te weken uit de partij Toekomst en Vrijheid van de verzwakte Gianfranco Fini, die de premier uitdaagde, maar verloor.

Fini heeft dekking gezocht bij de christen-democraat Casini. Samen met linkse katholieken, liberaal-democraten en Siciliaanse politici hebben ze een derde macht opgericht – die moet uitgroeien tot een gematigd alternatief tussen links en Berlusconi. De groep heeft nog geen leider . „Of we blijven samen of Berlusconi plukt ons één voor één”, zo vatte de christen-democraat Buttiglione de strategie samen.

Voor Berlusconi is de nieuwe groep „niet bestaand”. Hij zou twintig parlementariërs op het oog hebben voor zijn campagne. Zijn lokaas bestaat uit de vele door Fini’s partijgenoten achtergelaten kabinetsposten. Hij geeft zich anderhalve maand om aan te tonen dat hij door kan regeren: „Als ons beroep op de verantwoordelijkheid van iedereen tot niets leidt, rest ons geen andere weg dan de stembus.” (NRC)