Tour levert R'dam miljoenen extra op

Elke uitgegeven euro komt in drievoud terug. Zo luidde de prognose van het Rotterdamse stadsbestuur, toen de komst van ’s werelds grootste wielerronde werd aangekondigd. In een gisteren aan de gemeenteraad verstuurde brief stelt het college de eigen woorden vrijwel volledig te hebben waargemaakt: de start van de Tour de France, in juli van dit jaar, heeft Rotterdam 33,3 miljoen euro opgeleverd.

Het stadsbestuur baseert zich daarbij op onderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd door studenten van de Hogeschool Rotterdam en het bureau Meerwaarde Sport en Economie. Verspreid over vier dagen (1 tot en met 4 juli) zou Le Grand Départ 865.000 mensen op de been hebben gebracht, die in totaal 18 miljoen euro uitgaven. De Franse Tourorganisatie was goed voor 1,1 miljoen aan extra bestedingen, terwijl de wielerploegen en de journalisten samen 1,6 miljoen spendeerden. Rotterdam zelf trok een bedrag van circa 13 miljoen euro uit om de Ronde naar de havenstad te halen en te faciliteren.

Directeur Hans den Oudendammer van Rotterdam Topsport zegt tevreden te zijn met de uitkomsten. „We hebben de stad een dienst bewezen.” Met de extra bestedingen van 20,8 miljoen overtreft Rotterdam ruimschoots de opbrengsten van Amsterdam (startplaats Giro, 9,5 miljoen) en Drenthe (Vuelta, 3,5 miljoen).

In de stad deelt niet iedereen de jubel. In weerwil van de voorspellingen bleven veel hotels achter met lege kamers. Door de vele wegafzettingen waren veel ondernemers bovendien slecht bereikbaar. Den Oudendammer kent die klachten. „Maar laat men eens wat verder kijken. Door al die evenementen van de laatste jaren is Rotterdam een plek geworden, waar mensen niet alleen graag maar vooral ook vaker komen.”