Staken tegen wegwerpwerknemers

Distributiemedewerkers van Albert Heijn legden gisteren het werk neer.

Ze eisen dat het concern minder flexibele arbeidskrachten inhuurt.

De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren overspoeld met goedkope, flexibele arbeidskrachten uit Oost-Europa. Albert Heijn maakt daar graag gebruik van. Een groepje jonge Polen, dat na de ploegendienst in het distributiecentrum in Zaandam buiten een sigaretje staat te roken, legt uit hoe dat gaat. Ze komen uit Chorzów in het zuiden van Polen en zijn in dienst van een uitzendbureau dat hen voor zes maanden heeft gehaald. Een man van twintig vertelt dat hij 6 euro per uur verdient en daar heel blij mee is. „Dat kan ik bij ons in Polen niet verdienen.” Dat het tijdelijk werk is, vindt hij geen probleem. Na dit contract komt er wel weer iets anders.

Maar FNV Bondgenoten vindt dat juist wel een probleem, zegt onderhandelaar Murat Sekercan. Daarom legde het vaste personeel van het distributiecentrum gisteren het werk neer. De georganiseerde werknemers – oranje hesjes van FNV Bondgenoten, protestfluitjes in de mond – eisen 2,5 procent meer loon en meer vaste arbeidsplaatsen.

De Oost-Europeanen hebben volgens de vakbond nauwelijks rechten en zijn volledig afhankelijk van hun werkgever. Bovendien verstoren ze de arbeidsmarkt. „Polen komen en gaan. Er is geen sprake meer van een normale instroom, doorstroom en uitstroom.” Daarom wil hij in de nieuwe CAO laten vastleggen dat een aantal flexibele contracten wordt omgezet in vast werk onder het motto „van flex naar vast”. Ook om de Oost-Europeanen zelf te beschermen.

Het is voor de meeste werknemers de eerste keer dat ze actie voeren. Paco Ramirez heeft het in de 26 jaar dat hij op het distributiecentrum werkt nog niet meegemaakt. Ook al heeft hij de werkdruk steeds hoger zien worden en de sfeer zien verzakelijken. Ramirez werkt op de afdeling ‘houdbaar’. Hij klaagt dat hij steeds meer dozen moet slepen om aan de norm te voldoen. Zijn collega Raymond Hoekveld werkt op ‘vers’ en brengt hele dagen door in een koelcel bij maximaal twee graden. Ook daar is de norm opgeschroefd. „En ze hebben het te dure thermische ondergoed geschrapt”, vertelt Hoekveld.

Terwijl de Zaanse actievoerders aan de poort staan te kleumen, rijden bussen uit het hele land naar de moedervestiging. Op het hoofdkantoor van Albert Heijn is gisteren moeizaam verder onderhandeld over de CAO. De partijen zijn er nog niet uit. Onderhandelaar Murat Sekercan dreigend: „Als de onderhandelingen echt mislukken, gaat er een distributiecentrum 24 uur lang helemaal plat.” Waar dat zal zijn, houdt Sekercan voor zich. Maar dat het in de drukke decemberdagen problemen zal opleveren voor de bevoorrading van Albert Heijn-filialen is zeker.