Slechte internetter? Jammer, geen partner

Slechte internetters kunnen rekenen op problemen als „volgeboekte vluchten, uitverkochte concerten, vergeven banen of misgelopen potentiële partners”.

Het is een conclusie uit het proefschrift van communicatiewetenschapper Alexander van Deursen. Hij constateert dat er een nieuw type tweedeling dreigt in de samenleving: die tussen mensen die goed met internet kunnen omgaan en degenen die dat niet kunnen, zo beschrijft wetenschapsredacteur Ellen de Bruin in NRC Handelsblad.

Van Deursen liet zijn proefpersonen opdrachten uitvoeren op internet, zoals het downloaden van brochures of een reis plannen. Hoe hoger deze mensen opgeleid waren, hoe makkelijker zij deze taken konden uitvoeren. Oudere proefpersonen bleken slechter te internetten: inhoudelijk begrepen ze wel wat ze moesten doen, maar doordat zij minder vaardig zijn in het omgaan met browsers, zoekmachines en online formulieren, verliezen zij snel hun gevoel van oriëntatie.

Een romantische vakantie boeken kost dus veel meer moeite voor deze mensen en leidt tot een onnodige sociale achterstand. Van Deursen pleit er dan ook voor dat bij het ontwerp van bijvoorbeeld overheidswebsites meer rekening wordt gehouden met deze ‘internetanalfabeten’.