Poetin: Chodorkovski is een dief en hoort in de cel

Voormalig olietycoon Michail Chodorkovski is een dief en hoort in de cel te zitten. Dat zei de Russische premier Poetin vandaag tijdens een televisieuitzending, meldt AP.

Russen kijken naar de jaarlijkse televisie-uitzending van premier Poetin (FOTO: AP Photo / Mikhail Metzel)

Voormalig olietycoon Michail Chodorkovski is een dief en hoort in de cel te zitten. Dat zei de Russische premier Poetin vandaag tijdens een televisieuitzending, meldt AP.Chodorkovski is veroordeeld voor het ontduiken van belastingen en zit daarvoor een straf uit van acht jaar. Hij wordt ook verdacht van het stelen van olie van zijn eigen bedrijf Yukos. Woensdag had de rechter uitspraak moeten doen in deze laatste zaak, maar het vonnis is zonder opgaaf van redenen uitgesteld tot 27 december.

Rusland-correspondent Michel Krielaars keek ook naar de televisieuitzending:

,,De uitspraak van Poetin is een aanwijzing dat Chodorkovski nog lange tijd in de cel blijft zitten. Waarschijnlijk totdat Poetin met pensioen gaat. Het is een duidelijke poging van de machtigste man uit Rusland om de rechter te beïnvloeden.”

Beide rechtszaken tegen Chodorkovski worden gezien als een straf omdat hij een politieke bedreiging zou vormen voor Poetin. In 2003 arresteerden de Russische aurtoriteiten Chodorkovski, nadat bekend werd dat hij geld had gedoneerd aan de oppositie.