Julian Assange vrij op borgtocht

WikiLeaks-oprichter is vandaag op borgtocht vrijgelaten (FOTO: AP Photo / Kirsty Wigglesworth)

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is op borgtocht vrijgelaten. Het beroep dat het Britse openbaar ministerie op verzoek van Zweden had aangetekend tegen zijn invrijheidstelling is vanmiddag om twee uur Nederlandse tijd verworpen door het Britse hooggerechtshof.

Assange moet zijn paspoort inleveren en zich dagelijks melden bij de politie. Hij staat verder onder huisarrest en krijgt een elektronische enkelband.

Huisarrest in landgoed mét internet
Onder meer filmmakers Michael Moore en Ken Loach staan garant voor de borg, die 200.000 pond bedraagt. Assange krijgt onderdak op het landgoed van voormalig legerofficier Vaughan Smith in Suffolk. Smith bood Assange al eerder onderdak in journalistenclub in Londen.

Tijdens zijn huisarrest heeft hij de beschikking over een internetverbinding. Assange wil zijn werk voor de klokkenluiderssite voortzetten, laat persbureau Reuters weten. Over de aard van dat werk wilde hij niks loslaten. Assange was in ieder geval blij om uit zijn cel te zijn:

“It’s great to smell the fresh air of London again”

Uitlevering om verkrachting
Zweden heeft Groot-Brittannië gevraagd om uitlevering van Assange. De rechtszaak daarover volgt in februari volgend jaar. De Zweedse openbaar aanklager verdenkt Assange van het tot twee keer toe hebben van seks waarbij, tegen de wens van de vrouw in, geen condoom werd gebruikt. Volgens de Zweedse wet is dit verkrachting.

VS: Wikileaks aanklagen
Vandaag werd bekend dat justitie in de Verenigde Staten een aanklacht wegens samenzwering tegen Assange van de grond probeert te krijgen. Assange raakte internationaal in opspraak na de WikiLeaks-publicatie van diplomatieke berichten van Amerikaanse ambassadeurs. Deze cables hebben tot op heden dagelijks tot grotere en kleinere onthullingen geleid.

Justitie in de VS wil aantonen dat WikiLeaks niet slechts een passieve ontvanger en verspreider van de documenten is, maar bronnen actief stimuleert te lekken.