Ierland moet abortuswet versoepelen

In een uitspraak die grote gevolgen zal hebben in Ierland, heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bepaald dat een vrouw onder bepaalde omstandigheden het recht heeft een zwangerschap te beëindigen als dat haar gezondheid ten goede komt.

Het Hof in Straatsburg meent dat Ierland heeft gefaald bij de uitvoering van het grondwettelijke recht op abortus als het leven van de moeder in gevaar is. De uitspraak van vanmorgen betekent dat de Ierse regering de eigen wetgeving opnieuw moet bekijken, en wellicht moet aanpassen.

De Ieren hebben een van de strengste abortuswetten in Europa; het recht op leven van een ongeboren kind staat vermeld in de grondwet. Slechts als er om gezondheidsredenen een noodzaak is, mag een zwangerschap worden afgebroken. Vrouwen kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen als ze abortus plegen. Ook wie hen helpt of informatie geeft met abortus als enige optie, riskeert vervolging.

Sommige Ierse vrouwen gaan daarom naar Engeland of Wales. Volgens de Irish Planning Association gaat het jaarlijks om zeker 4.000 vrouwen.

De zaak voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens was in 2005 aangespannen door drie vrouwen, A, B en C.

Het Hof bepaalde dat de rechten van C inderdaad waren geschonden. Ze had een zeldzame vorm van kanker en geen enkele Ierse arts wilde een diagnose stellen over het risico van haar zwangerschap op haar gezondheid. Er was daardoor stelde het Hof voor haar „geen afdoende of toegankelijke manier” om te bepalen of ze het recht had op abortus.

De andere twee vrouwen werden in het ongelijk gesteld.

De Ierse regering betoogde vorig jaar voor het Hof dat de abortuswet stoelt op „diepe morele waarden die wortelen in de samenleving.” Drie referenda over het onderwerp, het laatste in 1992, verdeelden Ierland diep. En hoewel de Ieren sindsdien minder religieus zijn geworden en de katholieke kerk aan macht heeft ingeboet, is er nog veel weerstand tegen het toestaan van abortus.