Geen JSF bespaart vele miljoenen voor Defensie

Minister Hillen van Defensie komt in februari met uitgewerkte bezuinigingsplannen. Eén miljard bezuinigen, 10.000 militairen dreigen hun baan te verliezen. Maar dat kan anders.

De eerste bezuiniging kan al in februari binnengehaald worden. De Tweede Kamer moet dan een besluit nemen over het bestellen van twee JSF-testtoestellen. Besparing 275 miljoen.

Daar kunnen alleen al zo’n 7.000 banen bij Defensie een jaar lang door gered worden. De noodzaak voor aanschaf van de JSF is er niet. Noorwegen, Denemarken, Canada, Italië en Australië blijven volop meedoen in de ontwikkeling van de JSF, maar kopen geen testtoestellen. Deze landen krijgen ook volop tegenorders.

Grote bezuinigingen zijn verder te halen in de aanschaf van een ander vliegtuig. De Saab Gripen NG biedt 85 toestellen aan voor 4,8 miljard, terwijl nu 6,2 miljard uitgetrokken is voor de JSF. De exploitatie van de Saab Gripen is over dertig jaar ook nog eens vijf miljard euro goedkoper. Hoeveel honderden banen kunnen daar wel niet mee behouden worden? De 1,4 miljard prijsstijging levert geen werkgelegenheid in Nederland op. Het kost juist banen. Kiezen voor een goedkoper toestel is tegelijkertijd kiezen voor het eigen personeel, voor meer operationele toestellen en voor twee vliegbases.

Geert Verf en Gerard Veldman

Marssum/Cornjum