Facebook: het wordt een beetje eng

Als Facebookgebruiker wist je al dat de sociale netwerksite uit zichzelf aangeeft waar gezichtjes staan op de foto’s die je uploadt. Zodat je je vrienden goed kunt ‘taggen’.

Sinds vandaag gaat Facebook nog een stapje verder. Een licht beangstigend stapje: de site geeft zelf suggesties voor de identiteit van de gefotografeerde. Dat gebeurt met behulp van gezichtsherkenningssoftware.

Dus als jij vaak een foto van een meisje met bruine ogen en een wipneus hebt getagd als Maartje, en je plaatst een nieuwe foto van dat meisje in een van je albums, dan vraagt Facebook: is dat niet Maartje?

De komende weken zal de software bij Facebookgebruikers in de Verenigde Staten worden geactiveerd. Daarna volgt ongetwijfeld Europa. De vraag is: what’s next? Suggesties voor nieuwe vrienden op basis van hun (door jou aantoonbaar gewaardeerde) uiterlijke kenmerken?