‘Vijftien doden in Ivoorkust bij rellen’

Beeld van Abidjan, de hoofstad van Ivoorkust die volgens onze correspondente ''plat ligt''. Foto AFP / Sia Kambou

Bij gevechten in de grootste stad van Ivoorkust zijn vijftien doden gevallen. Het gaat vermoedelijk om aanhangers van de oppositie. Dat meldt onze correspondente Pauline Bax. De situatie in Abidjan is al de hele dag extreem gespannen.

Bax, die zich momenteel in de stad bevindt, zegt dat de stad volkomen plat ligt:

De politie schiet op mensen en ik hoor vuur van zware machinegeweren. Ik kan dat horen vanaf mijn terras. Er zijn al enkele uren explosies aan de gang. Ook rond het hoofdkwartier van Ouattara wordt gevochten. Ik verwacht dat er in de loop van de dag nog veel meer doden vallen.

Bax vermoedt dat de VN-vredesmissie in Abidjan betrokken is geweest bij de beschietingen. Ouattara staat onder bescherming van de VN, die Gbagbo niet erkent als president. Volgens de internationale gemeenschap heeft Ouattara namelijk de presidentsverkiezingen gewonnen.

Aanhangers van Outtara hebben plannen om vanmiddag het gebouw van de staatstelevisie in te nemen. De politie is volgens onze correspondente op ”volle sterkte” aanwezig om dat te voorkomen.

Frankrijk staat paraat om duizenden Fransen te evacueren uit diens voormalige kolonie als de boel uit de hand loopt. België heeft een kleine militaire eenheid gestuurd om de ambassade te bewaken.