6 redenen om uit te gaan

1 films & gesprek

Talking Film: Jurgen Bey

Amsterdam: The Temporary Stedelijk. Tijd: 19.30u. Entree: 5 euro + entree museum. www.stedelijk.nl

Voor deze Talking Film-avond koos ontwerper Jurgen Bey enkele films uit de collectie van het Stedelijk Museum, waaronder het televisieoptreden van Wim T. Schippers uit 1962 Manifestatie Aan Het Strand Te Petten en een fragment uit de installatie 7 Fragments for Georges Méliès van William Kentridge. Daarnaast worden onder meer een registratie van een geluidswerk van Moniek Toebosch en animaties van Blu en het duo Ronan en Erwan Bouroullec getoond.

2 performances

Pageturner #21

Amsterdam: Pakhuis Wilhelmina. Tijd: 21.30u. Entree: 5 euro. www.cafepakhuiswilhelmina.nl

‘Pageturner’ is een avond waarbij verschillende muziekstijlen en voordrachten elkaar afwisselen in de vorm van een live jukebox. Met Gram, Bombay ShowPig, Kim Jansen, Joshua Baumgarten en Klaus Womb & Penny Super Pony Strip.

3 locatietheater

Bokkenvet (try-out)

Eindhoven: Strijp-T, TAB gebouw. T/m 30 dec (première 18 dec). Tijd: 20.30u (26 dec 16.30). Prijs: 15 euro/ 7,50 (try-out). www.plazafutura.nl

Theatergezelschap Afslag Eindhoven brengt op het oude Philips-terrein Strijp zijn nieuwe productie Bokkenvet. De voorstelling toont twee broers met een oliebollenkraam die klem komen te zitten in de harde wereld van het grote geld. Er is ook een arrangement waarbij je voor de voorstelling kunt eten in het nieuwe restaurant van ontwerper Piet Hein Eek.

4 jazzclub

Het Ruud Breuls_Simon Rigter Acoustic Quintet

Den Haag: 330live, Korte Molenstraat 2. 1e set 21.00u, 2e set 22.30u. Entree: 12,50 euro. www.330live.nl

Vrij samenspel door het Ruud Breuls_Simon Rigter Acoustic Quintet, dat wordt gevormd door trompettist Ruud Breuls, saxofonist Simon Rigter, Kris Goessens (piano) Ernst Glerum (bas) en Marcel Serierse op drums.

5 fluorkunst

Black Light Expositie

Arnhem: TAPE. T/m 18 dec, 20.00-23.00u. www.ilovetape.nl

TAPE heeft aan zo’n tien kunstenaars gevraagd een kunstobject te maken dat oplicht in black light. Zo maakte ‘Knit Designer’ Jacobien Spekreijse een gehaakt wandkleed van portretten van de negen machtigste vrouwen van de wereld en zet Loes van Beuningen je op het verkeerde been met een lijnenspel van fluortape in de kelder. Verder is er werk te zien van grafisch ontwerpers, beeldend kunstenaars en studenten Vrije Kunst van ArtEZ.

6 muziek

The Tellers

Rotterdam: Rotown. Tijd: 21.30u. Entree: 9 euro. www.rotown.nl

Na twee jaar intensief toeren rondom de release van hun album Hands Full Of Ink (2007) viel de Waalse band The Tellers als een kaartenhuis uiteen. Uiteindelijk bleef alleen frontman Ben Baillieux-Beynon over. Samen met producer Fabrice Detry formeerde hij vrijwel direct een geheel nieuwe formatie, waarmee het derde Tellers-album Close the Evil Eye werd opgenomen. De plaat van de herboren groep staat vol frisse indiepop en is behoorlijk dansbaar.