‘Winnaar Nobelprijs voor de Vrede eigenlijk oorlogshitser’

Demonstranten in Hongkong eisen vrijlating Liu Xiaobo. Foto Mike Clarke

De sympathisanten van Liu Xiaobo, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2010, hebben geen idee van diens werkelijke gedachtegoed. Xiaobo steunde namelijk de invasie in Irak en Afghanistan. Hij is een Bush-adept, die zijn eigen volk ‘achterlijk’ noemt.

Dat betogen Barry Sautman en Yan Hairong (werkzaam als sociale wetenschappers bij universiteiten in Hongkong) vandaag op de opiniepagina van The Guardian.

“Hij is een kampioen van de oorlog, niet van de vrede. Hij heeft ingestemd met de invasies in Irak en Afghanistan en prees de Vietnam-oorlog met terugwerkende kracht in een essay in 2001. Al deze conflicten gingen gepaard met massale schendingen van de mensenrechten.”

Op 28 december 1996 prees Xiaobo de Verenigde Staten als ‘leider van de vrije wereld’ in een artikel met de kop ‘Lessen van de Koude oorlog‘. De Amerikaanse oorlogen zijn volgens Xiaobo ethisch verdedigbaar omdat mensenrechtenschenders de vijand waren. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2004 bedankte hij George W. Bush en verweet hij de Democratische kandidaat John Kerry gebrek aan steun. “Wat er ook gebeurt, de oorlog tegen Saddam Hussein is juist. Bush heeft gelijk”, zou Xiaobo gezegd hebben.

Nobelprijs enkel voor westerlingen en Oosterse rebellen

Het steekt de auteurs nog het meest dat hij Xiaobo denigrerend doet over het Chinese volk. In een televisiedocumentaire noemde hij zijn medeburgers zelfs ‘laf’, ‘kleinburgerlijk’ en ‘achterlijk’. Een aanval op het ‘Chinese nationale karakter’, citeren de auteurs een Harvard-onderzoeker.

Xiaobo is volgens hen op maar één ding uit: de totale verwestersing van China. Zij verwijten het Noorse Nobelcomité politieke vooringenomenheid. En verwijzen daarbij naar een uitspraak van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre die de prijs in 1964 weigerde: “In de huidige situatie is de Nobelprijs gereserveerd voor de schrijvers van het Westen en de rebellen van het Oosten.” Die rol is voortgezet met de verkiezing van Xiaobo, besluiten de auteurs.

Het artikel maakt veel reacties los. Velen vinden dat de auteurs de plank misslaan. Enerzijds omdat Xiaobo gewoon een symbool van de vrije meningsuiting is. Anderzijds omdat sommige lezers zich kunnen vinden in de vrijheidsgedachte achter de Bush-politiek. Een enkeling merkt op dat de Nobelprijs is vernoemd naar iemand die het dynamiet heeft uitgevonden.

Liu Xiaobo zit tot kerst 2020 vast wegens het opstellen van Charta 08, een manifest voor democratisering van China.