Tuitert en Sauerbreij sporters van het jaar

14-12-2010, Amsterdam. Stemmen voor het Sport Gala 2010. Foto Bas Czerwinski
14-12-2010, Amsterdam. Stemmen voor het Sport Gala 2010. Foto Bas Czerwinski

De beste sporters van het jaar werden gisteren weer gekozen.

Schaatser Mark Tuitert is gisteren tijdens het Sportgala in Amsterdam gekozen tot Sportman van het jaar. Snowboardster Nicolien Sauerbreij werd Sportvrouw van het jaar, Esther Vergeer Gehandicapte Sporter van het jaar. Bert van Marwijk werd door de Nederlandse sporters gekozen tot Coach van het jaar, zijn selectie werd Ploeg van het jaar.

Bij de mannen kreeg Tuitert de voorkeur boven voetballer Wesley Sneijder en schaatser Sven Kramer. Tuitert won bij de Winterspelen in Vancouver de 1.500 meter. Hij ontving de Jaap Edentrofee.

Sauerbreij, olympische kampioene snowboarden, haalde meer stemmen dan schaatsster Ireen Wüst en zwemster Linsy Heister. Sauerbreij was niet op het gala aanwezig. Het Nederlands voetbalelftal werd door de stemgerechtigde sporters verkozen boven de dressuurploeg (goud op de Wereldruiterspelen) en het zeilduo Lobke Berkhout/Lisa Westerhof (wereldkampioen 470). Esther Vergeer won vóór zeiler Thierry Schmitter en tafeltennisster Kelly van Zon. Van Marwijk kreeg meer stemmen dan schaatscoach Jac Orie en de vader van Nicolien Sauerbreij. De Oranje-coach kreeg de prijs van oud-bokser Arnold Vanderlyde. „Het is een heel bijzonder moment om deze prijs te winnen. Zeker nu de coaches bepalen wie de coach van het jaar is. Een groter compliment kan ik niet krijgen”, zei Van Marwijk. (ANP)