Tientallen asielzoekers verdronken bij Indonesië

Beeld van de Australische televisie.
Beeld van de Australische televisie. Foto Reuters

Door een ongeluk met een houten boot zijn woensdag zeker 27 asielzoekers om het leven gekomen voor de kust van Christmas Island, een eiland tussen Indonesië en Australië. Een onbekend aantal opvarenden wordt nog vermist. 41 mensen konden worden gered.

Still van de Australische televsie, verspreid door ReutersStill van de Australische televsie, verspreid door Reuters

De boot, volgens ooggetuigen met zestig tot tachtig mensen aan boord, raakte op ruwe zee in de problemen. Veel mensen sloegen volgens de ooggetuigen te pletter op de rotsen. Bewoners van het eiland probeerden nog mensen te redden, maar konden door de wilde zee niet veel uitrichten. Onder de slachtoffers zouden ook kinderen zijn.

Asielzoekers proberen vaker vanuit Indonesië per boot naar Australië te komen. Vooral Irakezen, Afghanen en mensen uit Sri Lanka zoeken op die manier een beter leven. Dit jaar bereikten ongeveer 5.000 bootvluchtelingen Australië. Meer dan de helft was afkomstig uit Afghanistan.

De Australische premier  Julia Gillard, die met vakantie was, heeft aangekondigd die vakantie te onderbreken om vanavond persoonlijk de afwikkeling van de ramp te begeleiden.