Theater in pure vorm

Alex in Wonderland van Niek Barendsen. Gezien:12/12 Theater Bellevue. Te zien t/m 31/12 aldaar. Inl: www.lunchtheater.nl ***

Koningin Beatrix noemt haar zoon Alexander, kroonprins van ons stuurloze land, een „incapabale marmot”. Ook voor de ambitieuze, met harde lippen en ogen glimlachende Máxima heeft de koningin weinig lovends over. Dit zijn slechts enkele vernijnige speldenprikken naar het koningshuis in de meer dan feestelijke, humoristische kerstvoorstelling Alex in Wonderland. Op kerstavond gaat de koonprins uit jagen om tot zichzelf te komen. Net als in het gruwelsprookje Alice in Wonderland tuimelt hij in een konijnenhol en komt bizarre figuren tegen.

Toneelschrijver en acteur Niek Barendsen heeft een scherp oog voor kleine, historische drama's. Met behulp van een ingenieus decor, vakkundig gezongen liederen en voortreffelijke spelers zet hij een opgetogen en vrolijke voorstelling neer. Hijzelf in de rol van de parmantige Alexander die het koningschap vreest, is een toonbeeld van transformatie. Ook Elise Schaap als Máxima en Laus Steenbeeke in de meesterlijke imitatie van Beatrix geven het verhaal plotse wendingen. Dit is theater in pure vorm.

Timing en uitvergroting zijn perfect. Vanuit deze satirische kant bezien is Nederland inderdaad een wonderbaarlijk land met prinsen, prinsessen, vorsten en vorstinnen die telkens de weg kwijt zijn.