Stakers willen thermisch ondergoed in koelcel

Terwijl Poolse flexwerkers de zaak draaiende houden, hebben vaste werknemers van AH vandaag gestaakt. Ze willen meer loon én meer arbeidsplaatsen.

Nederland, Zaandam, 15-12-2010 Personeelsleden van de distributiecentra in Zaandam leggen het werk neer onder leiding van vakbond FNV Bondgenoten. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Nederland, Zaandam, 15-12-2010 Personeelsleden van de distributiecentra in Zaandam leggen het werk neer onder leiding van vakbond FNV Bondgenoten. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Roger Cremers - 2010

Het is zeven uur in de ochtend. De nachtploeg van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam komt naar buiten. De gezichten zijn bleek van een nachtlang dozen slepen en tillen bij kunstlicht. Buiten wacht de dagploeg hen op in oranje hesjes van FNV Bondgenoten, de protestfluitjes in de mond. Ze gaan vandaag niet aan het werk.

De georganiseerde werknemers van het distributiecentrum waar dag en nacht vrachtwagens worden geladen om filialen te bevoorraden, eisen 2,5 procent meer loon en meer vaste arbeidsplaatsen.

De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren overspoeld met goedkope, flexibele arbeidskrachten uit Oost-Europa en AH maakt daar graag gebruik van. Ook vandaag zal het distributiecentrum draaiend worden gehouden door Oost-Europeanen, meest Polen, terwijl de vaste werknemers buiten de poort actievoeren.

Een groepje jonge Polen dat na de nachtdienst buiten een sigaretje staat te roken, legt uit hoe dat gaat. Ze komen uit Chorzów in het zuiden van Polen en zijn in dienst van een uitzendbureau dat hen voor zes maanden heeft gehaald. Een man van twintig vertelt dat hij zes euro per uur verdient en daar heel blij mee is. „Dat kan ik bij ons in Polen niet verdienen.” Dat het tijdelijk werk is, vindt hij geen probleem. Na dit contract komt er wel weer iets anders.

Maar FNV Bondgenoten vindt dat juist wel een probleem, zegt onderhandelaar Murat Sekercan. De Oost-Europeanen hebben nauwelijks rechten en zijn volledig afhankelijk van hun werkgever. Bovendien verstoren ze de arbeidsmarkt. „Polen komen en gaan. Er is geen sprake meer van een normale instroom, doorstroom en uitstroom.” Daarom wil hij in de nieuwe CAO laten vastleggen dat een aantal flexibele contracten wordt omgezet in vast werk onder het motto „van flex naar vast”. Ook om de Oost-Europeanen zelf te beschermen.

Het is voor de meeste werknemers de eerste keer dat ze actie voeren. Paco Ramirez heeft het in de 26 jaar dat hij op het distributiecentrum werkt nog niet meegemaakt. Ook al heeft hij de werkdruk steeds hoger zien worden en de sfeer zien verzakelijken. Ramirez werkt op de afdeling ‘houdbaar’. Hij klaagt dat hij steeds meer dozen moet slepen om aan de norm te voldoen. Zijn collega Raymond Hoekveld werkt op ‘vers’ en brengt hele dagen door in een koelcel van maximaal twee graden. Ook daar is de norm opgeschroefd. „En ze hebben het te dure thermische ondergoed geschrapt”, vertelt Hoekveld.

Terwijl de Zaanse actievoerders aan de poort staan te kleumen, rijden bussen uit het hele land naar de moedervestiging. Bij het hoofdkantoor van Albert Heijn worden vanmiddag enkele honderden actievoerders verwacht. Om twee uur zouden nieuwe CAO-onderhandelingen volgen. Onderhandelaar Murat Sekercan waarschuwt bij voorbaat: „Als die mislukken, gaat er een distributiecentrum 24 uur lang helemaal plat.” Welk centrum dat zal zijn, wil Sekercan nog niet kwijt. Maar dat het in de drukke decemberdagen een flink probleem zal opleveren voor de bevoorrading van bepaalde AH-filialen is zeker.