Rector en CDA-lid: stem niet op het CDA

Ik doe dit met pijn in mijn hart, maar als je vindt dat je eigen partij ernaast zit, moet je dat zeggen.” Bas Kortmann, rector magnificus van de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van het CDA, roept zijn studenten en medewerkers op om bij de verkiezingen in maart voor de Provinciale Staten niet op een van de regeringspartijen te stemmen.

Volgens Kortmann, die in het verleden verbonden was aan het wetenschappelijk bureau van het CDA, is dat de enige manier om te voorkomen dat de regering zal bezuinigen op het hoger onderwijs. „Van dit kabinet verwacht ik niets meer.”

Vrijdag stuurde het kabinet een wetsvoorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, VVD) voor advies naar de Raad van State. Daarin staat dat studenten in hun bachelor en in hun master telkens niet meer dan een jaar studievertraging mogen oplopen. Bij overschrijding van deze grens moet de student 3.000 euro extra collegegeld betalen en wordt de onderwijsinstelling met eenzelfde bedrag gekort op de rijksbijdrage. Het kabinet verwacht dat er volgend collegejaar 60.000 langstudeerders zijn, die de schatkist 370 miljoen euro opleveren.

Kortmann is teleurgesteld in het optreden van het CDA. „Voor de verkiezingen had iedereen de mond vol over het belang van investeringen in het onderwijs. Alleen als kenniseconomie kan Nederland de concurrentie met het buitenland aan. En wat doet dit kabinet? Dat voert de grootste bezuiniging op het hoger onderwijs sinds de jaren tachtig door.”

Als het kabinet zijn plannen niet aanpast, is Kortmann in maart zelf ook „niet van plan” om op het CDA stemmen. „Hopelijk zorgt de verkiezingsuitslag ervoor dat de Eerste Kamer deze wet kan tegenhouden. En misschien dat het dreigende stemmenverlies de regeringspartijen nog op andere gedachten brengt.”