Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Winkelier verantwoordelijk voor dood overvaller niet gearresteerd

Een 20-jarige overvaller van een supermarkt in Moerkapelle is gisteravond overleden aan verwondingen die hij opliep in een confrontatie met het personeel. Omdat het gaat om noodweer heeft justitie het personeelslid dat verantwoordelijk is voor de verwondingen niet aangehouden. Dit, meldt het Openbaar Ministerie, is in overeenstemming met nieuwe richtlijnen over de omgang met burgers die zichzelf verdedigen in een confrontatie met een inbreker of overvaller.

Het is niet de eerste keer dat een slachtoffer dat in noodweer geweld gebruikt niet wordt aangehouden, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie desgevraagd. Het hing steeds van de situatie af. Wel is het zo dat de  nieuwe richtlijn burgers zekerheid geeft dat zij in ieder geval niet ter plekke zullen worden gearresteerd en afgevoerd naar een politiebureau.

De nieuwe richtlijn gaat officieel pas per 1 januari aanstaande in. Het is niet vreemd dat een aangekondigde richtlijn vroegtijdig wordt uitgevoerd, zegt juridisch redacteur Folkert Jensma:

Dit heet ‘anticiperende toepassing’ en is in het openbaar bestuur niet ongebruikelijk. De richtlijn voert een politiek voornemen uit dat al in het regeerakkoord stond. Dit is dus wat de wetgever wenst. Het bestuur moet dat uitvoeren. Of ze dat per 1 december of per 1 januari doen is immaterieel. Als het maar gebeurt. Het zou ook onredelijk zijn jegens de burger op wie zo’n richtlijn van toepassing is om de gevolgen daarvan pas per 1 januari in te laten gaan. Dat lijkt mij tenminste moeilijk uit te leggen. ‘U had zich maar na 1 januari tegen die aanvaller moeten verweren, sorry….’

Schoten
De supermarkt in de Dorpsstraat in Moerkapelle werd gisterochtend door twee mannen (van 19 en 20, uit Delft) met een vuurwapen overvallen, aldus het OM. Zij bedreigden de vier aanwezigen en dwongen hen om de kluis te openen. Daarbij werd twee keer geschoten. Een van de aanwezigen haalde geld uit de kassalades en gaf dit aan de overvallers.

Daarna ontstond een confrontatie tussen personeel en overvallers waarbij een van de overvallers ernstig gewond raakte. Hoe dat gebeurde wil het OM niet zeggen omdat het onderzoek nog loopt.  De vier personeelsleden zijn uitgebreid door de politie gehoord. Eén van hen is aangemerkt als verdachte maar niet aangehouden. Hij krijgt de status van verdachte, aldus het OM, omdat hij daarmee recht heeft op een advocaat en zich kan beroepen op zijn zwijgrecht. Alle vier zijn terug naar huis gegaan. De tweede overvaller zit in arrest.