Kort nieuws Economie

Ouderschapsverlof marktsector slechter

DEN HAAG, 15 dec. Werknemers bij de overheid en in de zorg krijgen hun ouderschapsverlof vaker doorbetaald dan werknemers in de marktsector. In 2009 kreeg 79 procent van de werknemers met ouderschapsverlof in de overheids- en zorgsector het loon doorbetaald tegen 25 procent in de marktsector. Dat meldde het CBS vandaag. Werkgevers hoeven ouderschapsverlofuren niet uit te betalen. Maar vorig jaar gebeurde dat toch bij ruim de helft van de werknemers, circa 43.000 werknemers. (ANP)

Wellink kwaad op oud-voorzitter AFM

AMSTERDAM, 15 dec. President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank is kwaad op oud-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen van de Autoriteit Financiële Markten. De laatstgenoemde vond dat Wellink had moeten aftreden na het rapport-Scheltema over de ondergang van DSB Bank. „Een rotstreek. Als collega’s zeg je dit soort dingen niet over elkaar”, zegt Wellink in het weekblad Vrij Nederland.(ANP)

Europese autoverkoop blijft dalen

BRUSSEL, 15 dec. De verkoop van nieuwe auto’s in Europa blijft dalen. In november van dit jaar werden 1,07 miljoen nieuwe auto’s verkocht, 7,1 procent minder dan in diezelfde maand een jaar geleden. Van januari tot november werden in totaal 12,4 miljoen auto’s verkocht, een daling van 5,7 procent vergeleken met diezelfde periode in 2009. Dat blijkt uit cijfers van de branchevereniging van Europese autofabrikanten ACEA. (ANP)