Komisch vindingrijk

Noorderzon, door Schudden. Gezien: 2/12 in De Griffioen, Amstelveen. Tournee t/m 30/5. Inl. hekwerk.nl ****

Gierende remmen op de geluidsband, en er buitelen twee mannen het podium op. De crash was hevig. Misschien zijn ze wel dood. En vervolgens spelen Emiel de Jong en Noël van Santen, die samen al jarenlang het duo Schudden vormen, een aaneenschakeling van losse sketches die toch een spannende eenheid vormen. Soms puur fysiek, soms tekstueel, maar alles gedompeld in een sfeer die een mooie mengeling van melancholie en komische vindingrijkheid is.

De voornaamste attributen in hun nieuwe programma Noorderzon zijn koffers – overal opstapelingen van koffers die kunnen fungeren als meubels, camera's, drinkbekers, laptops en zelfs als menukaart, in sketches met consequent doorgezette omkeringen. Zoals een ongeneeslijke patiënt die de arts troost die hem de onheilstijding brengt, en een kind dat zijn vader vermanend toespreekt: „Je moet mama gewoon meer je gevoel laten zien”. Ook wordt er een ontslaggesprek gevoerd dat geheel ontspoort door de veel te omzichtige metaforen van de werkgever.

Samen met hun vaste regisseur Titus Tiel Groenestege hebben De Jong en Van Santen zodoende een programma gemaakt dat voortdurend verrast – en dat tot hun beste werk behoort.