Ierse parlement stemt in met noodkrediet EU en IMF

Het Ierse parlement heeft de noodkredieten van 85 miljard euro die de EU en het IMF aan het land hebben toegezegd, goedgekeurd. Volgens de minister van Financiën Brian Lenihan is het hulppakket de enige manier voor het land om te kunnen herstellen. NRC Correspondent in Londen Titia Ketelaar:

Man protesteert voor het Ierse parlement tegen de noodkredieten van de EU en het IMF(FOTO: AFP PHOTO / Peter Muhly)

Het Ierse parlement heeft de noodkredieten van 85 miljard euro die de EU en het IMF aan het land hebben toegezegd, goedgekeurd. Volgens minister van Financiën Brian Lenihan is het hulppakket de enige manier voor het land om te kunnen herstellen. NRC correspondent in Londen Titia Ketelaar:

,,Dat was te verwachten. Hoewel de coalitie (Fianna Fáil en de Groenen) geen meerderheid heeft, kon ze rekenen op de steun van drie onafhankelijke parlementsleden. Die neigden begin december nog tegen de begroting voor 2011 te stemmen, maar nadat ze daarvoor hadden gestemd - hun zijn beloften gedaan voor hun kiesdistrict - lag vandaag voorstemmen in de lijn der verwachting.”

In het voorjaar zijn er verkiezingen

De oppositiepartijen in Ierland stemden tegen. Zij vinden dat Ierland te veel rente moet betalen over de leningen. En dat was volgens Ketelaar ook te verwachten:

,,De oppositie had al aangekondigd tegen te zullen stemmen. Dat is deels politiek gemotiveerd (in het voorjaar zijn er verkiezingen), deels omdat oppositiepartijen Fine Gael en Labour vinden dat dit akkoord het regeringsbeleid voortzet. En dat heeft de afgelopen jaren weinig goeds voortgebracht, vinden ze.”

Als de grootste oppositiepartij in Ierland, Fine Gael, na de verkiezingen van volgend jaar in de regering zit, moet er volgens de oppositie opnieuw over de voorwaarden worden onderhandeld.