Gewonden bij rellen in Rome

Smoke billows next to the twin churches of Santa Maria in Monesanto, left, and Santa Maria dei Miracoli, in Piazza del Popolo Square, during clashes between protesters and police, in Rome, Tuesday, Dec. 14, 2010. Premier Silvio Berlusconi won back-to-back votes of confidence in the Italian parliament Tuesday to survive one of the toughest tests of his political life. But he was left with a razor-thin majority that will make it hard for him to govern effectively. As lawmakers cast their votes, a violent core of anti-Berlusconi protesters outside clashed with police, smashing shop windows, setting cars on fire and hurling firecrackers, eggs and paint (AP Photo/Andrew Medichini)
Smoke billows next to the twin churches of Santa Maria in Monesanto, left, and Santa Maria dei Miracoli, in Piazza del Popolo Square, during clashes between protesters and police, in Rome, Tuesday, Dec. 14, 2010. Premier Silvio Berlusconi won back-to-back votes of confidence in the Italian parliament Tuesday to survive one of the toughest tests of his political life. But he was left with a razor-thin majority that will make it hard for him to govern effectively. As lawmakers cast their votes, a violent core of anti-Berlusconi protesters outside clashed with police, smashing shop windows, setting cars on fire and hurling firecrackers, eggs and paint (AP Photo/Andrew Medichini) AP

Zeker honderd mensen zijn gisteren gewond geraakt bij gewelddadige vechtpartijen tussen studenten en de politie. De rellen braken uit nadat premier Silvio Berlusconi in de Kamer van Afgevaardigden een motie van wantrouwen overleefde met 314 tegen 311 stemmen.

Een groep van meer dan duizend gewelddadige jongeren trok na de stemming vanaf Piazza del Popolo het stadscentrum binnen. „Aftreden, aftreden”, riepen ze. Vuilnisbakken, etalageruiten en bloembakken moesten het ontgelden. Voor het chique hotel De Roussie werden dure auto’s vernield. Een uitgebrand busje van de mobiele eenheid trok veel bekijks van dagjesmensen.

Al in de vroege ochtend was de binnenstad van Rome omgebouwd tot een vesting. Politiebusjes van de carabinieri, de financiële politie, de staatspolitie en de gemeentepolitie sloten het regeringscentrum hermetisch af.

Van buiten Rome kwamen meer dan honderd bussen met boze studenten, metaalarbeiders, immigranten, door vuilnis overspoelde Napolitanen en aardbevingslachtoffers die nog immer wachten op de wederopbouw van de stad L’Aquila.