Geert Dales spant kort geding aan tegen Inholland

Geert Dales spant een kort geding aan tegen de hogeschool Inholland, schrijft onderwijsredacteur Bart Funnekotter als eerste in NRC Handelsblad. Hij stapte in oktober op als bestuursvoorzitter.

Archief
Archief foto van Geert Dales door Maurice Boyer

Geert Dales spant een kort geding aan tegen de hogeschool Inholland, schrijft onderwijsredacteur Bart Funnekotter als eerste in NRC Handelsblad. Hij stapte in oktober op als bestuursvoorzitter.

Dales wil inzage afdwingen in een aantal accountantsverklaringen om zich te kunnen voorbereiden op een onderhoud dat hij in januari heeft met de Inspectie van het Onderwijs. De hogeschool weigert deze documenten te overhandigen.

Dales heeft ook verzocht om een overzicht van zijn declaraties. Hij wil dit overzicht publiceren, zodat duidelijkheid ontstaat over zijn declaratiegedrag. Ook die documenten wil Inholland niet vrijgeven. „Ik vind het bizar dat de school hieraan niet wenst mee te werken,” zegt Dales. „Verder kan en wil ik niets zeggen over deze kwestie.” Zijn advocaat laat weten dat het geding „uiteraard niet doorgaat”, als Inholland de documenten alsnog overdraagt.

‘Signalen’

De Inspectie onderzoekt mogelijke financiële onregelmatigheden bij Inholland. Volgens staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) zijn er „signalen” dat er iets met de boekhouding van de hogeschool mis is.

Onrust bij Inholland

In een reactie aan onze redacteur laat Inholland weten de stukken niet te gaan overhandigen:

“Wij achten het niet in het belang van Inholland deze stukken vrij te geven, omdat ze onderdeel zijn van een lopend onderzoek van de Inspectie. We nemen kennis van Dales’ voornemen een kort geding aan te spannen. Het staat iedere burger vrij om een juridische procedure te beginnen, zo ook de heer Dales.”

Dat Dales geen inzage krijgt in de accountantsverklaringen, waar hij als bestuursvoorzitter wel toegang tot had, snapt Funnekotter niet. Het heeft volgens hem waarschijnlijk te maken met de onrust bij de hogeschool na het vertrek van Dales in oktober en de twee andere bestuursleden in november.

Declaratiegedrag van de anderen

Dat Dales geen overzicht krijgt in zijn declaraties kan hij zich wel voorstellen: ,,Inzicht in de declaraties van Dales geeft waarschijnlijk ook inzicht in het declaratiegedrag van de twee andere bestuursleden die 22 november opstapten”, vertelt Funnekotter. Volgens hem doen er geruchten de ronde dat vooral die bestuursleden onterecht kosten declareerden.