Front National: band met PVV

Marine Le Pen, kandidaat-leider van de extreemrechtse Franse partij Front National (FN), wil banden aanknopen met de PVV. Le Pen, een dochter van de huidige FN-voorman Jean-Marie Le Pen, zegt deze week in een interview met weekblad Le Nouvel Observateur dat zij toenadering zoekt tot de partij van Geert Wilders en de Zweden-Democraten, een uiterst rechtse partij die dit jaar in Zweden doorbrak.

Marine Le Pen (42) is nu vice-voorzitter van het FN en wil haar vader opvolgen tijdens een partijcongres op 15 en 16 januari. Ze hoopt te worden gekroond tot FN-kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen in 2012. Jean-Marie Le Pen (82) kondigde in april aan dat hij terugtreedt als leider van het FN, de partij die hij in 1972 oprichtte.

Volgens Marine Le Pen hebben het FN en de PVV „gemeenschappelijke punten”. „Vooral de verdediging van onze waarden tegen de politiek-religieuze invloed van moslims, tegen de islamisering.” Ze wil de partij uit haar politieke isolement trekken en aantrekkelijk maken voor een brede kiezersgroep. Ze legt, net als Wilders, de nadruk op de „islamisering” van haar land. Haar vader keert zich niet zozeer tegen de islam als zodanig, maar staat te boek als racistisch en antisemitisch. Hij werd enkele malen veroordeeld wegens racistische en antisemitische uitlatingen. Marine Le Pens voornaamste concurrent voor het partijleiderschap is Bruno Gollnisch, die een meer klassieke extreemrechtse lijn voorstaat.

Volgens Marine Le Pen zijn er ook verschillen tussen het FN en de PVV. Ze beschouwt Wilders als ‘pro-Europees’, ondanks zijn eurosceptische koers. „Wilders ontwikkelt geen radicale politiek tegen de Europese Unie”, zegt Le Pen, die onlangs pleitte voor uittreding van Frankrijk uit de euro.

De PVV is tot dusver terughoudend geweest met het aanhalen van banden met andere partijen in Europa. In het Europees Parlement maakt momenteel noch de PVV, noch het FN deel uit van een multinationale fractie.