Soldaat surft naar WikiLeaks: Access Denied

Personeel van de Amerikaanse luchtmacht mag niet meer surfen naar de website van kranten die via WikiLeaks geheime diplomatieke post verspreiden, zoals The New York Times. Bij het bezoek aan een van deze sites verschijnt het bericht: ‘Access Denied: Internet usage is logged and monitored.’

Steven Aftergood van de organisatie van Amerikaanse wetenschappers zegt in The New York Times: “Het is zelfdestructief beleid dat ervoor zorgt dat ambtenaren minder geïnformeerd zijn dan ze zouden moeten zijn.”

Dat de Amerikaanse overheid veel onderneemt om de burger weg te houden bij de informatie van WikiLeaks bleek al eerder, onder meer toen er druk werd uitgeoefend op leerlingen van een school om toch vooral niet te Twitteren of Facebooken over WikiLeaks. Dit was de mail:

We received a call today from a SIPA alumnus who is working at the State Department. He asked us to pass along the following information to anyone who will be applying for jobs in the federal government, since all would require a background investigation and in some instances a security clearance.
The documents released during the past few months through Wikileaks are still considered classified documents. He recommends that you DO NOT post links to these documents nor make comments on social media sites such as Facebook or through Twitter. Engaging in these activities would call into question your ability to deal with confidential information, which is part of most positions with the federal government.