Zilver judoka Bosch bij toernooi in Tokio

Judoka Edith Bosch verloor in de finale van een Japanse.

Judoka Edith Bosch heeft gisteren een zilveren medaille veroverd op het grandslamtoernooi van Tokio. De voormalig wereldkampioene moest het in de finale van de categorie tot 70 kilogram afleggen tegen de Japanse Haruka Tachimoto. Dat gebeurde pas tijdens de ‘golden score', omdat in de reguliere speeltijd geen beslissing was gevallen.

Bosch rekende op weg naar de finale af met de Britse Sally Conway, Kerstin Thiele uit Duitsland en de Koreaanse Hwang Ye-sul. In de eindstrijd moest ze het afleggen tegen de pas 20-jarige Tachimoto, die in oktober ook al de sterkste was tijdens de Grand Prix van Rotterdam. Eerder dit jaar eindigde Bosch tijdens de WK in de Japanse stad als vijfde. Ze hield gescheurde enkelbanden over aan dat toernooi, waardoor ze zo’n zes weken uit de roulatie was. Vorig jaar veroverde Bosch op het grandslamtoernooi in Tokio brons.

Elisabeth Willeboordse pakte zondag brons in de klasse tot 63 kilogram. Linda Bolder stootte gisteren in dezelfde klasse als Bosch eenvoudig door tot de kwartfinales, maar verloor van de Sloveense Rasa Sraka. Bolder eindigde daardoor als vijfde. Zwaargewicht Luuk Verbij strandde in de tweede ronde tegen de Koreaan Kim Sung-min. In de eerste ronde had hij nog knap gewonnen van de Braziliaan Daniel Hernandes. (ANP)