VS klagen Tanja Nijmeijer aan

Nijmeijer in een video van onbekende datum, vorig jaar vrijgegeven door het Colombiaanse leger. Foto: AP

De Verenigde Staten klagen Tanja Nijmeijer aan voor een vermeende gijzeling van Amerikanen. Dat meldt het ANP zojuist naar aanleiding van een bericht van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De in Colombia bij de rebellenbeweging FARC aangesloten Nijmeijer wordt met zeventien andere guerillastrijders verdacht van terrorisme en gijzeling. De FARC-leden zouden drie Amerikanen in Colombia hebben gegijzeld. Een ‘grand jury’ (kamer van inbeschuldigingstelling) in Washington heeft dit vandaag bepaald. Ze kan tot 60 jaar celstraf krijgen.

De drie Amerikanen in kwestie, Marc Gonsalves, Keith Stansell en Thomas Howes, werden van februari 2003 tot juli 2008 gegijzeld in de Zuid-Colombiaanse jungle. De drie stortten neer met hun vliegtuig en vielen in handen van de FARC. Twee van hun collega’s werden ter plekke vermoord. Het Colombiaanse leger wist de overige drie uiteindelijk te bevrijden.

Consequenties voor eventueel vertrek
NRC-correspondent in Zuid-Amerika, Philip de Wit, is benieuwd wat de consequenties voor Nijmeijer kunnen zijn, mocht ze de FARC willen verlaten.

“Colombia heeft een aantal speciale programma’s voor uittredende FARC-rebellen, zodat die kunnen terugkeren in de maatschappij. Het zijn redelijk succesvolle programma’s. Ook Nijmeijer zou mogelijk zo’n aanbieding van de regering kunnen krijgen, afhankelijk van haar uiteindelijke rol binnen de FARC. Er is ook wel eens gesuggereerd dat zij in aanmerking zou komen voor een amnestieregeling, mocht zij vrijwillig uit de guerrillabeweging stappen. Dat soort opties wordt echter minder interessant wanneer de rebellen de kans lopen uitgeleverd te worden aan de VS. De vraag is dan ook of Colombia zo maar ex-FARC-leden aan Washington, weliswaar een belangrijke bondgenoot van Bogota, zal overdragen.”– Philip de Wit

Nijmeijer vertrok in 2000 naar Colombia om Engels te doceren. Ze kwam in aanraking met de FARC en sloot zich bij hen aan.

‘Komen we hier ooit nog levend uit?’
Een van de gegijzelde Amerikanen liet zich in het verleden al zeer kritisch uit over Nijmeijer. In een artikel van Het Parool spreekt hij over een ontmoeting met de Nederlandse.

“Komen we hier ooit nog levend uit?” vroeg de Amerikaan toen hij Nijmeijer buiten een sigaret zag roken. Ze nam een trekje van haar sigaret en lachte. ‘Dat hangt er van af wat jullie troepen gaan doen,’ zei ze. ‘Als ze jullie proberen te bevrijden, zullen wij jullie executeren. Dat is onlangs ook met andere gijzelaars gebeurd.’ Ik was geschokt, maar ze vond dit prettig om tegen mij te vertellen. Ze zei niet dat ze zelf betrokken was bij de moordpartijen, maar direct of indirect heeft ze bloed aan haar handen.” - uit het artikel van Het Parool

Tanja Nijmeijer in een video van de Wereldomroep: