Nijntje leidde naar dader

De Telegraaf meldt dat een knuffel van Nijntje op een kindermisbruikfoto bij de Amerikaanse recherche het vermoeden wekte dat het afgebeelde kind op de foto in Nederland woont. Hierdoor kwam de zedenzaak in Amsterdam aan het rollen.

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan heeft gisteravond gezegd dat het aantal slachtoffers in de zedenzaak naar boven moet worden bijgesteld. Tot nu toe werd er uitgegaan van 30 tot 50 slachtoffers. „Ik vrees dat we dat aantal ellendig genoeg naar boven moeten gaan bijstellen”, aldus Van der Laan in het tv-programma Nieuwsuur.

De burgemeester liet in het actualiteitenprogramma ook weten dat een coldcaseteam van de Amsterdamse politie gaat onderzoeken of in 2008 beoordelingsfouten zijn gemaakt. Een moeder van een kind meldde zich toen bij de politie met het verhaal dat haar zoontje en een vriendje zich van de verdachte hadden moeten uitkleden en aan elkaars geslachtsdelen hebben moeten zitten. Een aangifte bij de politie leidde niet tot actie omdat „jonge kinderen niet betrouwbaar zouden zijn”, aldus de vrouw maandag voor de Amsterdamse zender AT5.Inmiddels is de laptop van de hoofdverdachte door de politie gekraakt. Er staat een grote hoeveelheid kinderporno op die de politie nu gaat onderzoeken.

Update 10:30 De Raad voor de Kinderbescherming heeft deze maand een stokje gestoken voor de adoptiewens van Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak. De verdachte en zijn man, ook verdachte in de affaire, kregen geen zogenoemde beginseltoestemming. De Raad wil geen motivering voor de beslissing geven.

    • Ward Wijndelts