Uitgelicht

De Deutsche Wehrmacht , in 1935 ontstaan uit de Reichswehr, waarin 17 miljoen manschappen dienden, is o.m. verantwoordelijk voor de oorlog met de meeste slachtoffers. Hoewel er eenheden waren die oorlogsmisdaden pleegden, hadden de overgrote meerderheid daarmee niets te maken, zo blijkt uit nieuw onderzoek. ZDF-History laat met drie typische voorbeelden zien in wat voor verschillende omstandigheden een dienstverband bij de Wehrmacht zich kon voltrekken. ZDF, 23.30-0.15u.
De Deutsche Wehrmacht , in 1935 ontstaan uit de Reichswehr, waarin 17 miljoen manschappen dienden, is o.m. verantwoordelijk voor de oorlog met de meeste slachtoffers. Hoewel er eenheden waren die oorlogsmisdaden pleegden, hadden de overgrote meerderheid daarmee niets te maken, zo blijkt uit nieuw onderzoek. ZDF-History laat met drie typische voorbeelden zien in wat voor verschillende omstandigheden een dienstverband bij de Wehrmacht zich kon voltrekken. ZDF, 23.30-0.15u.

Film

Snatch (Guy Ritchie, 2000, Engeland/VS). Tweede film van Ritchie is net als zijn Lock, Stock and Two Smoking Barrels een stoer sprookje voor gozers, voortgestuwd door cockney oneliners. Overvolle plot, over een illegale bokswedstrijd en een gestolen diamant, is ondergeschikt aan hippe vormgeving. RTL7, 20.30-22.35u.

Good Will Hunting (Gus Van Sant, 1997, VS). Lucratieve feelgood movie over wiskundig genie annex onhandelbare verschoppeling (Matt Damon). Therapie van begripvolle Robin Williams heeft alom heilzaam effect. Ook met Ben Affleck. RTL8, 20.30-23.00u.

Zoolander (Ben Stiller, 2001, VS/Australië/Duitsland). Komiek-acteur Ben Stiller regisseerde zichzelf als dom mannelijk model in krachteloze komedie die volgens sommigen begrepen kan worden als uitgelaten satire op de modewereld. Ook met Owen Wilson, Christine Taylor. Comedy Central, 20.30-22.10u.

The Wackness (Jonathan Levine, 2008, VS). Een in hiphop-muziek ondergedompeld New York anno 1994 vormt het decor voor coming-of-age-tragikomedie over een in marihuana handelende jongeman (Josh Peck) en diens al evenzeer verslaafde psychiater Ben Kingsley. De laatste is ongelukkig getrouwd met Famke Janssen. BBC1, 0.35-2.10u.

Actualiteiten

De wereld draait door. Rockmuzikant Barry Hay, zanger van Golden Earring, praat over de documentaire Kissing a dream die over hem is gemaakt. Tafeldame is Claudia de Breij. Ned.3, 19.30-20.25u.

Uitgesproken EO. Een onderzoek naar de betrouwbaarheid van het keurmerk ‘halal’ bij consumptiegoederen in de supermarkt. Ned.2, 20.25-20.55u.

Koppen XL: Project Tiger. Reconstructie van de opkomst en het verval van Tiger Woods, die in zijn jeugd een opmerkelijke opvoedingsstijl onderging van vader Earl, een ex-luitenant-kolonel van de Amerikaanse elitetroepen. Earl kneedt Tiger tot een machine op de golf court. Het gerucht gaat zelfs dat hij zijn zoon voor elke groot toernooi laat hypnotiseren. En Tiger Woods heeft ook een niet te stillen honger naar seks en minnaressen. Een geheim leven dat in schril contrast staat met zijn brave imago van Amerikaanse held, familieman en echtgenoot. Als een tabloid hem op heterdaad betrapt, komen al zijn amoureuze avonturen op straat te liggen. Eén, 21.30-22.05u.

Nieuwsuur. Verder nieuws over de Amsterdamse ontuchtzaak en een reportage over het toezicht op de naleving van de regels bij kinderdagverblijven. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) geeft toelichting op de plannen voor reorganisatie van de politie en verslag van de stemming in de Eerste Kamer over de verhoging van de btw. Ned.2, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Minister van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en vice-premier Maxime Verhagen (CDA) praat over het kabinet VVD/CDA met gedoogsteun van de PVV. Verder is Bart Chabot te gast. Hij bespreekt het afgelopen politieke jaar. Ned.1, 23.05-0.00u.

Informatief

God en klein Pierke: Karel de Gucht. Open VLD-politicus Karel De Gucht (1954) heeft de reputatie een koele kikker te zijn. Wanneer hij gaat voor een tweede ambtstermijn als Europees commissaris en mikt op de portefeuille van Handel, raakt zijn carrière in een nog hogere versnelling. Martin Heylen volgt hem, ook wanneer hij zich met zijn familie terugtrekt op zijn vakantiedomein in Toscane. Eén, 20.40-21.30u.

Opium. Cornald Maas bespreekt de cultuuragenda met acteur John Buijsman, scenarioschrijfster Maria Goos en actrice Tjitske Reidinga (Gooische Vrouwen). Regisseur Antoinette Beumer maakte een Nederlandse remake van de in Vlaanderen zeer succesvolle thriller Loft, over vijf vrienden die samen een loft huren om buitenechtelijke avonturen te beleven. Er is geen vuiltje aan de lucht totdat er een lugubere vondst wordt gedaan. Het panel bespreekt de rol van Jeroen van Koningsbrugge. John Buijsman bespreekt de nieuwe solovoorstelling van actrice en theatermaakster Sanne Vogel die in haar eigen familiegeschiedenis dook. In Document vertaalt ze haar angst voor het borstkankergen in haar familie naar een poëtische monoloog over de schoonheid van verdriet. „Het meest ontroerende vond ik dat ze 25 jaar oud is en daar in haar eentje staat.”Ned.2, 20.55-21.20u.

Labyrint. Wetenschapsprogramma. Afl.: De kracht van licht. Het bedrijf PlantLab meent een oplossing te hebben voor het wereldvoedselprobleem: in kleine, afgesloten kweekcontainers groeien slaplantjes zonder zonlicht, maar met een uitgekiende mix van de juiste voedingsstoffen, water en LED-verlichting. De planten groeien als kool met alleen rood, blauw en ver-rood licht. Plantenfysiologen van de Universiteit Wageningen hebben hun bedenkingen. Verder aandacht voor het onderzoek van ecoloog Elmar Veenendaal naar de effecten van nachtverlichting op planten en dieren. Ned.2, 21.20-22.00u.

De rechtbank. Derde deel van een achtdelige serie die zich afspeelt bij de Utrechtse rechtbank, waarbij ook de betrokken rechters over hun vak praten. Klaas Jan Veenstra (32) is een van de jongste rechters van Nederland. Vandaag heeft hij zitting als vreemdelingenrechter. Op deze zitting verschijnen mensen die illegaal in Nederland verblijven. Een van hen is Ben Bla. Verder vecht Woonaccent Makelaars een beslissing aan van de gemeente Amersfoort. Makelaar Van Griensven is het niet eens met het besluit van de gemeente dat er geen bedrijfsvlag in zijn vlaggenmast mag hangen. Bij andere bedrijven in de straat worden soortgelijke reclame-uitingen wel oogluikend toegestaan. Ned.1, 22.30-23.05u.

Sport

Studio Sport: Sportgala. Feestelijk evenement met als hoogtepunten de verkiezing van de sportman, sportvrouw, sportploeg, gehandicapte sporter en coach van het jaar. Presentatie Mart Smeets, Dione de Graaff en Henry Schut. De vakjury staat onder leiding van de olympische kampioenen Pieter van den Hoogenband en Leontien van Moorsel.Ned.1, 20.30-21.55u.