Sterren in de bres voor te stenigen Iraanse

Met een open brief en een wereldwijde campagne hopen sterren, schrijvers en politici een Iraanse vrij te krijgen.

A photo grab from the Iranian state-run Press TV shows Iranian 43-year-old Sakineh Mohammadi-Ashtiani, who has been sentenced to death by stoning for adultery, speaking during an interview with the English-language channel in the city of Tabriz, northwestern Iran, aired late on December 10, 2010. Press TV broadcast an interview with Mohammadi-Ashtiani in which she confessed to adultery and reenacted what the channel reported was the way her husband was murdered. AFP PHOTO/HO/PRESS TV == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED.
A photo grab from the Iranian state-run Press TV shows Iranian 43-year-old Sakineh Mohammadi-Ashtiani, who has been sentenced to death by stoning for adultery, speaking during an interview with the English-language channel in the city of Tabriz, northwestern Iran, aired late on December 10, 2010. Press TV broadcast an interview with Mohammadi-Ashtiani in which she confessed to adultery and reenacted what the channel reported was the way her husband was murdered. AFP PHOTO/HO/PRESS TV == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED. AFP

Zo’n honderd beroemdheden, van filmsterren als Robert de Niro tot de president van de Europese Commissie José Manuel Barroso, hebben vandaag en gisteren bekendgemaakt een wereldwijde actie te steunen om een 43-jarige wegens ‘ontucht of overspel’ ter dood veroordeelde Iraanse vrouw, vrij te krijgen.

Ze hebben een open brief aan de Iraanse regering ondertekend, die gisteren op de voorpagina van het Britse dagblad The Times werd gepubliceerd. Die krant heeft het voortouw genomen bij deze internationale campagne.

De ongeveer honderd acteurs, kunstenaars, muzikanten, academici en politici schrijven in hun open brief aan de Iraanse leider: „ Sakineh Mohammadi Ashtiani heeft genoeg geleden.”

Ashtiani werd in 2006 tot 99 zweepslagen veroordeeld wegens een „ongeoorloofde relatie” met twee mannen na de moord op haar man in 2005. Vervolgens werd ze veroordeeld tot de dood door steniging wegens overspel.

Na de opschorting van dat vonnis maakten de Iraanse autoriteiten bekend dat Ashtiani ook was veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moord op haar man. Haar advocaten betwisten dat.

Ashtiani zit sinds 2006 in de cel te wachten op de voltrekking van haar doodvonnis. De man die haar echtgenoot in 2005 vermoordde, loopt vrij rond.

Mevrouw Ashtiani had verschillende advocaten in Iran, maar een daarvan moest vluchten naar Noorwegen, en een andere werd in september, net als haar zoon, gearresteerd en gevangengezet, omdat ze met westerse media over de zaak spraken.

Aanleiding voor een hernieuwde actie om Ashtiani vrij te krijgen (er is al eerder een campagne gevoerd) is een documentaire die vrijdag door de Engelstalige tv-zender van het Iraanse regime, Press TV, is uitgezonden. Daarin vertelt Ashtiani hoe ze haar man een verdovende injectie gegeven zou hebben, zodat de moordenaar rustig zijn werk kon doen. Volgens haar westerse advocaten heeft Ashtiani deze verklaringen onder dwang afgelegd.

Volgens de actievoerders heeft Iran met deze documentaire geprobeerd het verhaal van medeplichtigheid van Ashtiani bij de moord op haar man nieuw leven in te blazen, om zo de aanstaande doodstraf door steniging te rechtvaardigen.

In hun open brief doen de ondertekenaars een oproep aan de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei en president Mahmoud Ahmadinejad om de vrouw vrij te laten, evenals haar zoon en advocaat. Op de zich nog steeds uitbreidende lijst van ondertekenaars staan onder meer de acteurs Robert Redford en Colin Firth, de kunstenaars Damien Hirst en Tracey Emin, de winnaars van de Nobelprijs voor de literatuur Wole Solinka en V.S. Naipaul. Schrijver Howard Jacobson, die dit jaar de Booker Prize won, doet ook mee. Net als de Britse oppositieleider Ed Milliband en diens broer David, de voormalige Franse minister Bernard Kouchner en de Franse intellectueel Bernard-Henri Levy. Vanochtend meldde The Times dat ook de vrouw van de Franse president Sarkozy, Carla Bruni, tot de ondertekenaars behoort. Musici doen ook mee, zoals Sting en Pete Townshend.

Steniging is bij de islamitische revolutie in 1979 weer als doodstraf in Iran ingevoerd en regelmatig toegepast. (AP)