P.C. Hooftprijs voor H.J.A. Hofland

Henk Hofland.
Henk Hofland. Foto Merlin Daleman

De P.C. Hooftprijs is toegekend aan H.J.A. Hofland.

De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor het essay en wordt uitgereikt op 19 mei 2011, twee dagen voor de sterfdag van P.C. Hooft. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Hofland (1927) wordt geroemd in het juryrapport:

“Niemand hier te lande heeft de afgelopen zestig jaar zo nauwlettend en tegelijk zo gedistantieerd, zo scrupuleus en tegelijk met zoveel sprezzatura én met een van ijzeren discipline getuigende volharding en continuïteit de maatschappelijke toestand gepeild.’’

Van Hofland zijn ongeveer veertig boeken verschenen: gebundelde essays, reisreportages, politieke reportages, vijf romans en twee kinderboeken. Hofland schrijft wekelijks columns in NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Hij ontving in 1961 de Anne Frankprijs, in 1996 de Gouden Ganzeveer, werd in 1999 uitgeroepen tot Journalist van de twintigste eeuw en kreeg in 2001 een eredoctoraat van de Universiteit van Maastricht. Hofland was in de jaren zestig hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad, dat met de Nieuwe Rotterdamsche Courant fuseerde tot NRC Handelsblad.

De P.C. Hooftprijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijkste literatuurprijzen in Nederland. De oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. De P.C. Hooftprijs is ingesteld in 1947, toen op 21 mei de 300ste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft werd herdacht. De prijs wordt jaarlijks toegekend en rond de sterfdag van P.C. Hooft uitgereikt.