Ligthart zakelijk leider bij Nationale Toneel

Walter Ligthart wordt zakelijk directeur van het Nationale Toneel in Den Haag. Samen met Theu Boermans, die per 1 september 2011 aantreedt als artistiek leider, gaat hij het Haagse toneelgezelschap leiden.

Ligthart (1955) volgt Evert de Jager op, die in oktober plotseling overleed. Sinds begin november was Ligthart, partner bij adviesbureau Twynstra Gudde, interim-directeur van het Nationale Toneel. Zijn benoeming gaat per direct in.

Ligthart wil kijken hoe het Nationale Toneel „binnen de stad kan samenwerken, met de Koninklijke Schouwburg, Toneelgroep De Appel en andere partijen”. Ook zullen bezoekersaantallen een belangrijker rol gaan spelen in het beleid. „We zullen meer langlopende stukken voor een breder publiek gaan spelen op locatie”, zegt Ligthart. „Dat wil zeggen, in Den Haag en in de buurt.” Het Nationale Toneel wil ook samenwerken met het Amsterdamse Compagnietheater, waar Theu Boermans tot voor kort artistiek leider was.

Ligthart vindt dat er ruimte moet blijven voor internationale samenwerking en vernieuwend toneel, zoals dat van Susanne Kennedy, die dit jaar Emilia Galotti regisseerde. Wel vindt hij dat vernieuwend toneel beter onder de aandacht gebracht moet worden. „We moeten bij dergelijke stukken harder trekken aan bezoek.”

Ligthart wacht als zakelijk directeur de komende twee jaar een bezuiniging van 270.000 euro die de gemeente Den Haag heeft opgelegd. „We gaan kijken wat we kunnen bezuinigen, maar ook wat we kunnen doen met sponsoren. Op dat gebied hebben we wel contacten maar die moeten we uitbreiden.” Het jaarlijkse budget van het Nationale Toneel is ongeveer 7 miljoen. Daarvan komt 45 procent van de gemeente, 30 procent van het Rijk en de rest uit kaartverkoop.

Ligthart was eerder interim-directeur bij Toneelgroep Oostpool en bij de Schouwburg Deventer.